Konspirasjonsteoretiker tok feil: Nå krever foreldre mer enn 1 milliard i erstatning

05/08/2022 06:52

Emma Sletta

Utland
Foto: Bob Daemmrich/Zuma/Ritzau Scanpix
Foto: Bob Daemmrich/Zuma/Ritzau Scanpix
Alex Jones har benektet USAs dødeligste skoleskyting i nesten 10 år. Nå har han ombestemt seg, men et foreldrepar er ikke fornøyd med unnskyldningen.

I USA er skoleskyting dessverre en ganske stor del av livet som vanlig borger. Det er i stor grad på ukentlig basis at uskyldige mennesker midt på skolen må dø på grunn av en gjerningsmann som, ledsaget av et våpen, dreper sine ofre.

Alle disse skytingene er åpenbart alvorlige, men noen er fortsatt like voldelige.

For nesten 10 år siden fant "Sandy Hook-massakren" sted.  En 20 år gammel mann ved navn Adam Lanza snek seg inn på skoleområdet og skjøt 26 personer, hvorav 20 var barn i alderen 6-7 år. Det var 12 jenter og 8 gutter.

De aller fleste tviler ikke på at hendelsen har funnet sted. Men i nesten et tiår har radiovert og konspirasjonsteoretiker Alex Jones hevdet at USAs dødeligste skoleskyting aldri skjedde, og han har spredt en påstand om at et sørgende foreldrepar ikke har holdt sin døde sønn i hendene, noe de selv har sagt var tilfelle.

Ganske kontroversielt, men likevel sant. Men nå, knapt 10 år senere, har Alex Jones tydeligvis kommet til en annen konklusjon.

– Det er 100 prosent ekte, sa Alex Jones tirsdag om Sandy Hook-massakren i 2012, ifølge TV 2.

Ordene kom i en rettssal i delstaten Texas, der dommeren og en jury må avgjøre hvor mye den svært kontroversielle konspirasjonsteoretikeren skal betale de etterlatte i erstatning for å spre informasjon om fornektelse av massakren.

I sitt vitnesbyrd forklarte Alex Jones at han endret syn på saken etter å ha hørt vitnesbyrd fra Neil Heslin og Scarlett Lewis. Foreldrene mistet sin seks år gamle sønn, Jesse Lewis, i angrepet.

Far Neil Heslin har forklart at han etter massakren satt med sønnen i armene – skutt gjennom hodet – men i 2017 hevdet Alex Jones på radioprogrammet at det ikke var sant.

Det er uklart om Alex Jones direkte har startet konspirasjonsteoriene om Sandy Hook-massakren, men foreldrene sier at det er han som har spredt teoriene "til millioner" over hele verden.

Som en konsekvens av dette vil foreldrene ha hele $ 150 millioner i kompensasjon. Dette er om lag 1,1 milliarder danske kroner. Alex Jones selv mener imidlertid at han har ytringsfrihet og derfor ikke trenger å betale 150 millioner dollar.