Krig i befolkningen: Politiet drepte psykisk syk mann med granat

27/05/2022 12:07

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Flere er opprørt over det nylige dødsfallet.

I Brasil, akkurat nå, er det en alvorlig sak. En rekke videoer av en 38 år gammel mann som ble kvalt til døde med gass i bagasjerommet på en politibil torsdag, forårsaket et stort opprør i Brasil.

Hendelsen fant sted onsdag i byen Umbaúba i den nordøstlige delstaten Sergipe. Her ble en mann ved navn Genivaldo de Jesus Santos stoppet av en trafikkpatrulje.

Ifølge bilder tvang de to patruljeoffiserene angivelig den svarte brasilianeren inn i bagasjerommet, hvoretter en granat med ukjent gass ble utløst i kjøretøyet.

Deretter lukket de bakluken på Santos' flagrende ben og lente seg over den (bakluken) til mannen sluttet å skrike.

Ifølge Brasils føderale trafikkpoliti (PRF) etter hendelsen ble Santos tatt med til den lokale politistasjonen. På veien ble han imidlertid syk, og derfor ble han i stedet sendt til et nærliggende sykehus, hvor han ble erklært død, heter det i en uttalelse, ifølge Reuters, skriver Berlingske.

Santos' familie hevder imidlertid at han allerede var død ved ankomst til sykehuset. Santos ble angivelig arrestert fordi han aktivt motsatte seg politiet slik at offiserer måtte bruke «immobiliseringsteknikker og instrumenter med mindre støtende potensial» mot ham.

Santos var schizofren, ifølge familien, og derfor hadde han ifølge et familiemedlem blitt nervøs på stopp fordi han hadde medisin i lommen.

Den brutale døden har sendt sjokkbølger gjennom Brasil, der dødelig politivold mot svarte spesielt er vanlig.

Ifølge NGO Brazilian Forum of Public Security ble 6416 mennesker drept av politiet i Brasil i 2020, der rundt 212 millioner mennesker bor.

Nesten 80 prosent av ofrene var svarte.

En obduksjonsrapport fra det rettsmedisinske instituttet i delstaten Sergipe har bekreftet at Genivaldo de Jesus Santos døde av kvelning.

Årsaken til kvelningen er imidlertid ikke fastslått i rapporten, men basert på hendelsesforløpet kan det godt være som følge av granaten.