Kvinne smittet med ebolalignende sykdom

28/03/2022 08:06

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Viruset har en høy dødsrisiko.

Mange husker det voldelige utbruddet av ebola tilbake i 2014, da hele Vest-Afrika ble nedlagt.

Mellom 2014 og 2016 døde 11.000 av 28.000 smittede mennesker av viruset, melder CDC.

Men nå kan en lignende pandemi være på vei.

En kvinne i Storbritannia har nettopp blitt funnet smittet med en kryssbåren virussykdom som har 40% sjanse for å drepe de smittete.

Det er cirka samme dødelighedsprocent som ebola.

Krim-Kongo hemorragisk feber er en virussykdom som vanligvis overføres av flått og husdyr i land der sykdommen er endemisk - det vil vite at den bare finnes på det aktuelle stedet.

I tillegg til en høy dødelighet har Krim-Kongo hemorragisk feber (CCHF) også ebolalignende symptomer ved starten av infeksjonen, men i motsetning til ebola sprer den seg ikke like lett fra menneske til menneske.

Kvinnen, som nylig hadde reist til Sentral-Asia, ble diagnostisert med CCHF ved Cambridge University Hospital og får for tiden spesialistbehandling ved Royal Free Hospital i London.

Susan Hopkins, medisinsk sjefsrådgiver, sa til Mirror at viruset «ikke sprer seg lett mellom mennesker, og at den samlede risikoen for publikum er svært lav».

Hun opplyser at det for tiden arbeides med å kontakte personer som har vært i nær kontakt med kvinnen for å vurdere helsetilstanden og gi råd basert på det.

Ifølge WHO, hvis du dør av CCHF, vil det skje innen de to første ukene etter at du er blitt smittet.