Mann fikk historisk høy erstatning: Ble voldtatt av munker

15/02/2022 14:37

Emma Sletta

Utland
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Mannen er lettet og oppfordrer nå andre til å kjøre en rettssak hvis man har blitt utsatt for seksualforbrytelser.

En nå 54 år gammel mann er tildelt en all-time high kompensasjon.

Mannen er offisielt navngitt bare som AB, og hevder at både han og broren var blant dusinvis av barn som ble utsatt for målrettet seksuell trakassering ved St Ninian's School i Falkland, Skottland på 1960-, 70- og 80-tallet.

Etter å ha holdt seg dyster forbi en hemmelighet - selv for sin kone og datter - har han nå blitt tildelt nesten £ 1,4 millioner (12,4 millioner) i erstatning etter å ha lansert en sivil sak mot de kristne brødrenes religiøse orden som drev skolen.

Mannen anklaget brødrene Ryan, Farrell og Kelly for gjentatte ganger å ha voldtatt, seksuelt overfalt og slått ham mens de studerte på skolen mellom februar 1980 og april 1981.

I starten var han kun 12 år gammel.

AB beskrev hvordan trioen målrettet barn fra en sovesal de uhyggelig refererte til som «favorittguttene»-rommet som de andre klassekameratene ville kunne høre skrikene fra.

Han sa at munkene også ville sitte opp om natten og drikke og lytte til aske til Ashes av David Bowie.

Sangen, som inkluderer linjene "Husker du en fyr som har vært" og "Å nei, ikke igjen", utløser fortsatt flashbacks av å ligge under omslagene og riste av frykt ved tanken på at de kommer tilbake for å misbruke ham igjen.

Med tanke på øyeblikket han endelig åpnet opp om sin prøvelse for politiet i 2013, sa AB, ifølge Metro:

"Jeg brøt nettopp sammen i tårer. Inntil da hadde jeg bodd i hodet mitt i 30 år. Så da jeg endelig snakket med politiet, var det en merkelig dualitet i alt. Det var skummelt, men styrkende. Utmattende, men befriende. Smertefullt, men terapeutisk."

Den kristne brødremenigheten forsøkte å få den sivile saken henlagt, men en sheriff avviste forsøket i en skriftlig kjennelse som ble løslatt 4.

Etter å ha uttalt seg etter dommen, sa AB at han håper landemerkebeslutningen vil inspirere andre ofre for overgrep til å kjempe for rettferdighet.