Mann frikjent for voldtekt: Snek seg til samleie

11/11/2021 12:00

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En 19 år gammel ung mann er frikjent for voldtekt, ble dømt for å ha sneket seg til samleie.

Høyesterett i Danmark avgjorde torsdag at en 19 år gammel mann er frikjent for voldtekt. Til gjengjeld er han blitt dømt for å ha sneket seg til sex med en kvinne som trodde han var en annen.

Tilbake i mars kom tingretten i Aarhus frem til samme avgjørelse.

Det var i januar at den dømte og tre av vennene hans møttes i et sommerhus med to jevnaldrende kvinner i den danske byen Odder.

En av kvinnene lå frivillig med en av den dømte mannens venner mens den dømte mannen selv var sammen med den andre kvinnen i et av de andre rommene på hytta.

Ideen om et partnerbytte ble luftet, men begge kvinnene avviste den ideen.

Men mennene insisterte på å bytte partnere - uten at kvinnene skulle legge merke til det. Derfor byttet de rom senere på kvelden, men uten å fortalte det til kvinnene.

Den dømte 19-åringen og kvinnen han hadde sneket seg inn til, hadde derfor samleie.

19-åringen ble, tilbake i mars, siktet for voldtekt etter den nye voldtektsloven.

Den nye bestemmelsen, som trådte i kraft 1. januar 2021, sier at voldtekt ikke bare er pålegg av samleie, men også når en person har samleie med en person som ikke har samtykket til det.

Men både by- og høyesteretten dømte altså at han ikke hadde gjort seg skyldig i voldtekt med manglende samtykke. Derfor ble han i stedet dømt for å snike seg til sex, som straffes mildere enn voldtekt.

Annklager Therese Marie Brüner er ikke fornøyd med at mannen ikke er dømt for voldtekt.

«Vi gikk inn i denne saken med den oppfatning at det var voldtekt, og etter bevisene for Høyesterett var det fortsatt vår oppfatning at dette var voldtekt i tillegg til innkallingen som fant sted og som han er dømt for», sier aktor.

«Så vi er veldig spendte på å lese den samlede begrunnelsen fra Høyesterett.»