Meksikansk narkotikakrig nær luksushotell: Turister måtte hoppe for livet

09/12/2021 10:52

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I den meksikanske badebyen Cancun måtte turister løpe for livet da meksikanske narkolangere plutselig åpnet ild på en strand i nærheten av et familievennlig luksushotell.

Narkotikakrigen i Mexico har lenge vært brutal og voldelig, men i det siste har den beveget seg nærmere turistområdene i landet. Her om dagen følte noen utenlandske turister det på en strand i badebyen Cancun.

Her kom en gruppe menn på jetski, som plutselig bestemte seg for å skyte vilt. Dette skjedde på kysten like utenfor det firestjerners familieferiestedet Oasis Plam Hotel.

Intetanende turister måtte løpe for livet og ta dekning på hotellet til skytterne forlot området igjen.

Ifølge The Sunsa politisjefen i det lokale kystpolitiet, Lucio Hernández Gutiérrez, atskytterne ankom jetski og åpnet ild på stranden, og etterlot seg jetskiene, som senere ble funnet og beslaglagt på en strand noen få kilometer unna.  

Rick Lebassa, fra Maine, USA, var på ferie i Cancun og opplevde angrepet. Han sa at han så to eller tre skyttere: "Det var to karer, kanskje til og med en tredjedel, og det jeg så var at de skjøt i luften. Jeg så ingen skudd som kom mot stranden."

To andre turister, Andy Guyrich og Kerry Arms, som kommer fra Minnesota i USA og også var til stede på stranden, forteller om den forferdelige opplevelsen: "Det var en forsinket reaksjon [blant turistene] på kanskje fem sekunder, så begynte alle å skrike og gråte og løpe." De forklarer også hvor mange som først trodde det var en del av et show.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mange skyttere som åpnet ild på stranden, men The Sun melder at det totalt var fem gjerningspersoner.

Skytingen er den siste i en lang rekke narkotika- og gjengrelaterte skyteepisoder i nærheten av turistområdet. Mexicos regjering tar turistenes sikkerhet svært alvorlig, og for omtrent en uke siden ble tropper fra Nasjonalgarden utplassert for å patruljere strendene.

Flere bilder har blitt sirkulert av meksikanske tropper iført skuddsikre vester, hjelmer og automatvåpen som patruljerer turiststrendene for å ta vare på de mange solhungrige gjestene.

Det er ikke mye mer enn en måned siden meksikanske gjengmedlemmer stormet en strand i Puerto Morelos, nær Cancun, den 5. Flere skudd ble også avfyrt og to narkolangere fra en rivaliserende gjeng ble skutt og drept.

Den meksikanske regjeringen kalte skytingen et oppgjør mellom rivaliserende narkotikagrupper. De mange oppgjørene er ikke noe nytt i den meksikanske narkotikaverdenen, men det er nytt at kampene beveger seg så nær internasjonale turister, da de siste mange skytingene har funnet sted på strender og / eller i nærheten av store hoteller.

Dessverre er det ikke bare kriminelle narkosmuglere som mister livet i skytingen. En reiseblogger fra California og en tysk turist ble skutt og drept i en lignende skyting i strandbyen Tulum for mindre enn to måneder siden.

Mexicos regjering har utplassert 1500 tungt bevæpnede nasjonalgardestyrker for å beskytte det enorme feriestedet.