Menneskerettighetsadvokat: Russiske soldater får lov til å voldta

25/04/2022 10:45

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Advokaten mener Russland har tillatelse til å begå voldtekter.

Under krigen i Ukraina har det vært mange anklager mot russiske soldater, som voldtekt og drap på ukrainske sivile. Hvis det er tilfelle, er dette krigsforbrytelser.

Og ifølge Helena Ann Kennedy, en menneskerettighetsadvokat, voldtok russiske soldater sivile - selv med tillatelse. Det forteller hun i et intervju med Sky News.

Kennedy er en del av en juridisk arbeidsgruppe som arbeider for å bygge tilfeller av krigsforbrytelser begått i Ukraina, og hun mener bevisene så langt peker på «alvorlig uredelighet av alvorlig karakter».

– Det betyr ikke at det gis instruksjoner fra toppen om å gå ut og voldta sivile, men det gis en slags stilltiende tillatelse, sier Helena Ann Kennedy til Sky News.

Kennedy mener at tillatelsen gis indirekte, da soldatene ikke blir straffet for å utføre voldtektene.

"Det gir soldater en slags immunitet når de vet at det er tillatt."

Som sagt har det vært en rekke anklager mot Russland siden 24. februar, da den lanserte invasjonen.

FN følger nøye med på situasjonen for menneskerettighetene i landet, og de har mottatt mange anklager om vold begått av russiske soldater mot sivile.

Ukrainas menneskerettighetsombud, Lydmyla Denisova, har også gjentatte ganger kommet med påstander om voldtekt mot russiske soldater.

Blant annet har en 14 år gammel jente blitt gjengvoldtatt og en 11 år gammel gutt voldtatt foran sin mor, som var bundet til en stol, har Denisova hevdet.

Russland har så langt benektet alle påstandene om voldtekt av sivile, og kalt det ren fabrikasjon.