MeToo-aktivist dømt til fem års fengsel

17/06/2024 15:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den 35 år gamle journalisten og aktivisten har sittet fengslet siden 2021. Hun vil anke dommen.

En kinesisk MeToo-aktivist ble fredag ​​dømt til fem års fengsel for å «oppfordre til undergraving av statsmakt», sa en advokatgruppe.

– Journalisten Sophia Huang Xueqin ble dømt av Guangdong People's Court i Sør-Kina, sammen med den 40 år gamle fagforeningsaktivisten Wang Jianbing, som fikk en fengselsdom på tre og et halvt år, sa støttegruppen på sosiale medier X.

Sophia Huang Xueqin er 35 år gammel og en uavhengig journalist. Hun har sittet fengslet siden 2021. Hun sier hun vil anke dommen.

Begge nekter straffskyld etter siktelsen mot dem. Rettssaken fant sted bak lukkede dører.

Oppvigleranklagene mot ekteparet er basert på at de ofte deltok på møter med andre ungdommer og diskuterte sosiale spørsmål.

– De risikerer å få strengere straff i en ankesak, sier kampanjegruppen «Fri Huang Xueqin og Wang Jianbing». Gruppens medlemmer er hovedsakelig basert i utlandet.

En uttalelse fra støttegruppen sa at de to aktivistenes "innsats og engasjement for kvinners rettigheter, arbeidsforhold og sivilsamfunnet som helhet ikke vil bli slettet av den urettferdige rettssaken. Samfunnet vil ikke glemme deres bidrag. Tvert imot vil flere aktivister vil ettersom de fortsetter å stige ettersom undertrykkelsen fortsetter og urettferdigheten øker.»

Det var stor sikkerhetstilstedeværelse ved rettssalen i Guangzhou, og politiet avhørte personer som hadde inntatt stillinger utenfor rettshuset.

Før arrestasjonen hennes skrev Huang om MeToo-anklager i Kina og om protestene i Hong Kong i 2019.

De to aktivistene har sittet på glattcelle i flere måneder, har medlemmer av støttegruppen tidligere uttalt.