Mor til 19 år gammelt drapsoffer raser mot politisjef: "Du har blod på hendene"

31/01/2024 07:00

Emma Sletta

Utland
Foto: Nottinghamshire Police
Foto: Nottinghamshire Police
Rettssaken mot mannen som drepte tre personer i sommer er i gang.

"Hvis du bare hadde gjort jobben din ordentlig, er det en god sjanse for at min vakre gutt fortsatt ville være i live i dag."

Det sa Emma Webber foran Nottingham Crown Court etter at det torsdag ble avsagt en dom i rettssaken mot mannen som drepte tre personer i sommer, deriblant Emma Webbers 19 år gamle sønn.

Det skriver The Independent.

Gjerningsmannen, 32 år gamle Valdo Calocane, ble dømt for å ha knivstukket 65 år gamle Ian Coates, 19 år gamle Grace O'Malley-Kumar og Barnaby Webber til døde 13. juni i fjor.

Under rettssaken kom det frem at han led av «alvorlig» psykisk lidelse.

Han har erkjent straffskyld for det som etter britisk lov kalles «uaktsomt drap». På dansk kan det beskrives som «utilsiktet drap». Han har erklært seg ikke skyldig i drap, som er «forsettlig drap».

Torsdagens straffeutmåling sa "det er mulig at han aldri vil bli løslatt, slik at han kan bli behandlet for paranoid schizofreni," sa Nottinghamshire-politiet i en uttalelse.

Og det fikk familiene til å snakke foran retten.

– Rettferdighet har ikke skjedd i dag. Vi som familie har blitt sviktet av feilene og ineffektiviteten til flere myndigheter, sa Webber ifølge Sky News, før han kritiserte sjefskonstabel Rob Griffin skarpt.

Hun mener Griffin har blod på hendene som følge av at politiet ikke klarte å pågripe Calocane i forbindelse med en arrestordre utstedt for et angrep på en offiser allerede i september 2022.

Det var ikke bare politiet som fikk hard medfart av familiene.

Ifølge Emma Webber ble ikke familiene informert av påtalemyndigheten om at de ville sikte uaktsomt drap og ikke drap.

– Ikke på noe tidspunkt de siste fem og en halv månedene fikk vi noen indikasjoner på at dette kunne resultere i noe annet enn drap, sier hun.

En talsmann for påtalemyndigheten sa til BBC som svar at de hadde møtt familiene online og igjen personlig i desember med flere tilbud om å møtes videre.

Ifølge 65 år gamle Ian Caotes sønn har Valdo Calocane klart å slippe unna med drap, og han legger også ansvaret for farens død på myndighetene.

Under rettssaken kom det frem hvordan 19 år gamle Grace forsøkte å redde venninnen Barnaby Webber fra drapsmannen, og hun ble hyllet i retten som en helt.

– Hun handlet modig. Hun ville aldri forlate en venn i nød. Det lå ikke i hennes natur. Hun kjempet heroisk og tappert mot deg, sier  faren Sanjoy Kumar til BBC.

– Du viste deg å være en kald, feig, kalkulerende drapsmann. Du gikk uforsiktig bort og lot barnet mitt ligge på gaten.»

Valdo Calocane ble dømt til å sone på et høysikkerhetssykehus.