Nord-Korea avfyrer mistenkelig missil mot Japans kyst: Frykter å utnytte situasjonen i Ukraina som avledning

28/02/2022 15:20

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Både Japan og Sør-Korea har avskjært en nordkoreansk rakett som har blitt prøvefyrt utenfor kysten av Japan.

I går, søndag 27. februar, avfyrte Nord-Korea det både Japan og Sør-Korea mener var en rakett på vei mot kysten av Japan, som ifølge de to landene er både urovekkende og «utilgivelig».

Det skriver Ladbible.

Den mistenkte raketten var «bare» en test, og selv om året nesten nettopp har startet, var det den åttende i sitt slag i år og den første i februar.

Så det er ikke uvanlig at Nord-Korea avfyrer raketter - selv i nærheten av enten Japan eller Sør-Korea - men ifølge Ladbible frykter flere eksperter at testen er en del av Nord-Koreas plan om å utnytte situasjonen i Ukraina som en avledning for USA.

Normalt følger den amerikanske administrasjonen nøye med på Nord-Koreas missiltester og lignende, men akkurat nå er de selv opptatt av litt forskjellige ting, og eksperter frykter derfor at landets diktator, Kim Jong-un, utnytter situasjonen til å avfyre flere raketter enn vanlig.

Ifølge Japans forsvarsminister Nobuo Kishi fløy raketten mer enn 300 kilometer i en maksimal høyde på 600 kilometer før den traff havet utenfor Nord-Koreas østkyst.

Missilet traff utenfor Japans eksklusive økonomiske sone og gjorde ingen skade på noen fartøy, men Kishi mener fortsatt at det er en provokasjon som er «utilgivelig».

– Hvis Nord-Korea med vilje har gjennomført en rakettoppskyting mens det internasjonale samfunnet blir distrahert av den russiske invasjonen av Ukraina, så er det helt utilgivelig. Uansett motivene, [...] kan vi ikke ignorere betydelige fremskritt innen raketter og atomvåpen,» sa han.

Myndighetene i Sør-Korea har også kunngjort at de registrerte lanseringen, som de har uttrykt «dyp bekymring for».

En offisiell uttalelse fra Sør-Koreas myndigheter om lanseringen sa at en lansering i disse dager «ikke er ønskelig i det hele tatt for fred og stabilitet i verden og på den koreanske halvøya».