Nordkoreansk tjenestemann: Atomvåpen er nøkkelen til fred

14/03/2022 09:03

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En nordkoreansk tjenestemann har kommentert at han tror Russland ville ha invadert Ukraina hvis landet fortsatt hadde atomvåpen.

Krigen i Ukraina har nå gått inn i sin tredje uke. Mer enn to millioner ukrainere har flyktet fra landet, ifølge FN, og mer enn en million har blitt fordrevet inne i landet.

Flere tusen soldater er rapportert drept på begge sider av krigen, og mer enn 1000 sivile - inkludert kvinner, barn og eldre - har måttet dø eller har blitt såret av russiske rakettangrep, ifølge FN.

Fire dager inn i invasjonen reagerte Russlands president Vladimir Putin på Vestens tøffe sanksjoner ved å beordre russiske tropper som har tilgang til atomvåpen til å være i «økt beredskap», en indirekte trussel mot Vesten.

En trussel som USAs president Joe Biden fordømte og beskrev som «helt uakseptabel», mens Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa at det bare var «bløff».

Enten det er en bløff eller ikke, er det ikke å si, men uansett er det et sterkt 'kort' å ha på hånden, da hele verden frykter at Putin kan bruke atomvåpen.

Et slags våpen som Russland for øvrig har omtrent halvparten av verdens lagre. Les hva som ville skje hvis Russland avfyrte atomvåpen her

Nå, ifølge Unilad, har en senior nordkoreansk tjenestemann  uttalt seg om bruken av atomvåpen i krigen, og forklart blant annet at de er veien til fred, da Russland sannsynligvis ikke ville ha invadert Ukraina hvis det hadde atomvåpen. 

Ukraina har ikke vært i besittelse av atomvåpen siden midten av 1990-tallet.

Dette er fordi landet, sammen med de to andre tidligere sovjetregionene Hviterussland og Kasakhstan, undertegnet 'Budapest Memorandum' i 1994, der USA, Storbritannia og Russland ikke forpliktet seg til verken å true disse tre landene militært eller økonomisk. 

Til gjengjeld ga Ukraina, Hviterussland og Kasakhstan opp sine atomvåpen i årene 1993-1996, som var en del av planen om å begrense spredningen av atomvåpen i verden.

I dag er det derfor bare USA, Russland, Frankrike, Kina, Storbritannia, Pakistan, India, Israel og Nord-Korea som har atomvåpen.

Nord-Korea ser imidlertid ikke ut til å planlegge å kvitte seg med sine atomvåpen, ettersom flere kilder mener de bevæpner seg med både «vanlige» raketter og atomvåpen.

«Nord-Korea er tilsynelatende i ferd med å bli mer knyttet til sitt arsenal av atomvåpen siden krisen i Ukraina [begynte]. Holdningen til ledende nordkoreanske tjenestemenn er at den ukrainske krisen begynte da Kiev etterlot seg sitt arsenal av atomvåpen, skriver Daily NK

Satellittbilder har også vist at Nord-Korea har begynt å bygge på et atomprøveanlegg som ellers har vært uberørt i flere år, og at de i det siste har utnyttet Vestens oppmerksomhet mot krigen i Ukraina for å gjennomføre flere raketttestoppskytinger. 

Mange tror derfor at Nord-Korea utnytter situasjonen i Ukraina for å forsvare at de beholder og fortsetter å teste sine atomvåpen.