Ny dokumentar: Natascha Kampusch snakker om sine år i fangenskap

24/01/2022 09:20

Emma

Utland
Foto: Nent Group/Viaplay
Foto: Nent Group/Viaplay
Østerrikske Natascha Kampusch hadde nettopp fylt ti år da hun ble kidnappet 2. Marts 1998. I 8,5 år bodde hun i fangenskap. I en ny dokumentar forteller den 33 år gamle kvinnen om tiden.

De fleste husker historien om den 10 år gamle østerrikske jenta Natascha Kampusch, som ble kidnappet på den åpne gaten tilbake i 1998.

I de etterfølgende 3096 dagene ble hun holdt fanget i en mørk kjeller på fem kvadratmeter.

Her ble hun sultet og mishandlet.

I en danskprodusert dokumentar på Viaplay «Natascha Kampusch – A Lifetime in the Prize» forteller den 33 år gamle kvinnen om sin tid i kjelleren, men også om tiden etter.

I 2006 klarte Natascha Kampusch å unnslippe kidnapperen, som senere begikk selvmord.

I dokumentaren, som har premiere 24. februar på Viaplay, snakker den unge kvinnen om hvordan hun egentlig aldri har følt seg fri.

I stedet tror hun at hun har blitt utsatt for blikk og nedlatende kommentarer.

– Jeg forventet å komme ut i en verden av forståelse, men i stedet ble jeg møtt med hat og avstand. Det har vært veldig ubehagelig, og jeg har ofte ikke hatt muligheten til å gå i gatene uten å bli angrepet. Konspirasjonsteorier om hvorvidt jeg selv har vært ansvarlig for kidnappingen min har fått leve, og dette er noe som påvirker meg mye. Derfor er jeg glad for at jeg i Viaplay-dokumentaren kan fortelle historien min og på denne måten fremheve offerets skyld. Jeg håper at dette også vil hjelpe andre som blir utsatt for noe lignende for å møte en mer forståelsesfull presse og offentlighet enn jeg har gjort, sier Natascha Kampusch.

Den unge jenta var på vei til skolen da hun ble dratt inn i en hvit varebil av da 35 år gamle Wolfgang Priklopil.

Priklopil hadde forberedt kidnappingen ned til minste detalj og hadde blant annet bygget et lydisolert rom i kjelleren.

Rommet ble Nastaschas hjem de neste åtte årene.

De første årene behandlet han henne som et barn, noe som blant annet ble reflektert av det faktum at han ga henne gaver og koste med henne.

Det opphørte imidlertid sakte da den unge jenta begynte å komme inn i puberteten.

Det var her de seksuelle overgrepene og volden begynte. Og så begynte Priklopil å sulte sitt offer.

Natascha Kampusch har skrevet to bøker om sitt liv i fangenskap, og det er også laget en film om den uutholdelige tragedien.

Hun kjøpte også det huset, som hun ble holdt fanget i - i nesten et tiår.