Ny lov i Tyskland: Kvinner blir bøtlagt for å kjøre bil iført burka

25/09/2017 10:00

Anniken Hauge

Utland
En ny lov i Tyskland betyr at kvinner som bærer burka eller niqab mens de kører bil, risikerer å bli bøtlagt.

Som sjåfør skal man ha øynene godt rettet mot veien.

Det er strengt forbudt å fikle med mobilen, snakke i telefonen uten hands free eller noe annet som flytter oppmerksomheten vekk fra å kjøre forsvarlig.

Men i Tyskland er det ikke bare sjåførens oppmerksomhet, men også påkledning som nå blir innskjerpet, skriver Deutsche Welle.

Det tyske parlamentet har nemlig innført en ny lov, som effektivt forbyr burka, niquab, masker og andre bekledningsgjenstander som dekker for ansiktet. Alle som kjører bil skal alltid kunne identifiseres - for eksempel i en fotoboks.

Kjører man med ansiktet tildekket, så koster det en bot på 60 euro, tilsvarende cirka 580 norske kroner.

Selv om forbudet gjelder alle former for maskering, så ses loven som et direkte forbud mod burka og niqab. Og det møter kritikk.

- Dette er et bevis på at lover blir innført på områder hvor det ikke er behov for regulering. Vi kjenner ikke til ett eneste tilfelle hvor en burka eller niqab har vært med i en ulykke på grunn av at føreren bar et sjal, sier Nurhan Soykan, som er visedirektør for muslimenes sentralråd i Tyskland, som er en interesseorganisasjon for tyske muslimer, til avisen. 

Forbudet er en del av en rekke innskjerp innskjerpelser av trafikklover i Tyskland, hvor strafferammer og bøter stiger.

Straffen for ulovlig gaterace blir blant annet skjerpet, og bøtestraffen for å bruke mobil under kjøring stiger til nesten det firedobbelte.

Sykkel-VM i Bergen hylles internasjonalt

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.