Ny studie: Blodprøve kan forutsi utbredt og dødelig folkesykdom før symptomer

28/02/2022 09:06

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Funnene i en ny studie kan ha ført verdens forskere ett skritt nærmere en kur mot Alzheimers sykdom.

Alzheimers sykdom er verdens vanligste form for demens, og ifølge WHO er sykdommen «ansvarlig» for 60-70 prosent av alle demenstilfeller i verden.

Det skriver Unilad.

Nasjonalt kunnskapssenter for demens (NVD) skriver også at det ikke er helt feil å anta at to av tre personer med demens lider av Alzheimers sykdom, og om lag 25.000 - hovedsakelig eldre - lider av Alzheimers sykdom i Danmark i dag. 

Et tall som dessverre bare øker, og ifølge NVD, blir mer enn 3000 pasienter i Danmark dermed diagnostisert med den dødelige og uhelbredelige sykdommen hvert eneste år.

Dessverre, som det står, er det ingen kur for verken Alzheimers eller andre former for demens, men ifølge Unilad kan en ny og billig test bane vei for tidligere diagnose og dermed bedre behandling.

Ifølge en pressemelding om prøven av testen, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Neurology, ble testen opprettet av forskere ved Washington University School of Medicine i den amerikanske byen St. Louis. 

Testen vil fortsatt bli testet og undersøkt, men pressemeldingen sier at den ifølge en studie på nesten 500 deltakere fra tre forskjellige kontinenter har vist seg å være "veldig nøyaktig".

Testen er like enkel som en blodprøve, og i studien fikk 465 personer fra USA, Sverige og Australia, som allerede er deltakere i Alzheimers studier i USA, tatt blodprøven og fikk den undersøkt.

«Ved Alzheimers sykdom deponeres amyloidplakk i gapet mellom nervecellene i hjernen», sier NVD-nettstedet om Alzheimers sykdom, og en talsperson for universitetet uttalte også at «blodprøven vurderer om amyloidplakk har begynt å bli deponert i hjernebasen [...].»

Disse blodprøvene viste senere at 46 av deltakerne hadde Alzheimers sykdom og at 203 av dem hadde milde kognitive svekkelser, noe som kan være et tidlig symptom på Alzheimers.

Normalt ville dyre og tungvinte hjerneskanninger og ryggmargstester vært nødvendig for å undersøke forekomsten av amyloidplakk, men studien antyder at blodprøver kan erstatte de dyre testene, som ifølge Unilad koster mellom 6500 og 52.000 kroner å utføre.

Til sammenligning koster det ca. 3.250 kr å utføre og undersøke blodprøven.

Samtidig er blodprøven også en raskere måte å oppdage sykdommen på.

"En blodprøve for Alzheimers gir et godt innspill til Alzheimers forskning og diagnose, [og] reduserer drastisk tid og kostnader [...]. Etter hvert som nye medisiner blir tilgjengelige, kan en blodprøve avgjøre hvem som kan ha nytte av å motta behandling, selv de i mye tidligere stadier av sykdommen," sa studiens hovedforfatter, Randall J. Bateman.

Han fortsatte: "Vår studie viser at blodprøvene gir en robust mulighet til å oppdage amyloidplakk forbundet med Alzheimers sykdom, selv hos pasienter som ennå ikke opplever kognitive utfordringer."

Bateman har videre forklart at den nye formen for blodprøve potensielt kan oppdage sykdommen før den rammer, og potensielt redde folk fra et liv plaget av Alzheimers når nye stoffer kommer til feltet.

Imidlertid må flere studier fortsatt gjøres før noe kan konkluderes.