Nye anklager: "Alle varsellampene lyser rødt i Ukraina"

04/05/2022 10:09

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er flere og flere rapporter om voldtekter i Ukraina begått av russiske soldater.

Forferdelige historier om tortur og vold mot og voldtekter av uskyldige ukrainske borgere av russiske soldater kommer dessverre frem i disse dager.

Senest er det rapporter om at flere ukrainske menn og gutter har blitt voldtatt av russiske soldater.

Det skriver TV 2, som også skriver at Ukraina får hjelp fra FN til å undersøke anmeldelsene, som lyder på et stort antall voldtekter mot menn, men også svært små gutter. 

Voldtektspåstandene er fortsatt «bare» anklager som ikke er verifisert av FN, men som etterforskes av både FN og Ukraina, og den internasjonale organisasjonen leter derfor etter ofre som er villige til å komme frem slik at de kan kartlegges hvor mange saker som er involvert.

– Jeg har mottatt rapporter, som ennå ikke er bekreftet, om seksuelle overgrep mot menn og gutter i Ukraina, sa Pramila Patten, representant for FNs spesialkomité for seksuell vold under krig, tirsdag.

Hun har forklart at det er vanskelig å etterforske voldtektssaker, da de ofte forbindes med skam, og at dette særlig gjelder voldtekt av menn og gutter.

– Det er allerede vanskelig for kvinner og jenter å anmelde voldtekt på grunn av stigmaet som følger med. Men det er ofte enda vanskeligere for menn og gutter, forklarte hun.

Ukrainas egen etterforskning har vist at russiske soldater voldtok svært små barn, men dette er ennå ikke bekreftet av FN.

– Alle varsellampene lyser rødt i Ukraina, og dette er brutale rapporter om seksuell vold vi hører fra landet, sier FN-representanten.