OL-legender langer ut mot FBI

16/09/2021 09:40

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De beskylder FBI for løgn og ansvarsfraskrivelse.

Simone Biles er tidenes mestvinnende olympiske turner. I går vitnet hun og tre andre turnere, i det amerikanske senatet mot landslagslegen Larry Nasser.

”Jeg legger skylden på Larry Nasser, men også på systemet som muliggjorde og opprettholdt hans overgrep”, startet Biles ut med.

”Hvis du lar en overgriper skade barn, burde konsekvensene være alvorlige”, forsatte hun med.

Ved onsdagens høring foran justiskomiteen i det amerikanske senatet, finner sted etter at 330 kvinner i 2016 fortalte om Larry Nassers overgrep. 

Simone Biles og de tre andre turnerne, som deltok i høringen, var blant disse kvinne som landslagslegen forgrep seg på.

Nasser ble i januar 2018 dømt til mellom 40 og 175 år i fengsel. Under rettssaken i 2017 erklærte han seg skyldig i ti av tilfellene om straffbar seksuell omgang.

Mange av hans overgrepsofrene har fortid som turnere. Overgrepene skal ha skjedd på det amerikanske turnlandslaget og på Michigan State University.

”Det aller første Larry Nassar sa til meg, var at jeg måtte skifte til en shorts uten truse, fordi det ville gjøre det lettere for ham å arbeide med meg. I løpet av få minutter hadde han fingrene sine inni min vagina”, sa McKayla Maroney i retten.

Maroney ble verdensmester i 2011 i Tokyo 15 år gammel.

Sviktet av FBI

FBI ble koblet inn i saken allerede i 2015, etter mistanke om at Nassar var i besittelse av overgrepsmateriale. I juli publiserte det amerikanske justisdepartementet en rapport som viser FBI rolle i overgrepene. Den viser at FBI-agentene har gjort en rekke feil, har halt ut tiden og dekket til viktig informasjon.

To av agentene involvert i saken har ifølge BBC, løyet om deres involvering under avhøringer i byrået.

FBI-sjef Christopher Wray måtte i går forklare seg i Senatet. Han beklaget oppførselen og innrømmet at det ble «begått store feil» og at agentenes «oppførsel var kritikkverdige».

De fire tidligere olympiske turnere fortalte i går hvor mye de har lidd, og fortsatt lider, etter overgrepene.

Simone Biles ba om at FBI-agentene skulle bli tiltalt for å tillate overgrepene til å skje.

”Hvor mye er en liten jente verdt?”, spurte hun tårevått.

Gullmedaljevinner fra OL i London, McKayla Maroney fortalte hvor traumatiserende det var å stille opp for å snakke med FBI omkring de grusomme tingene som hadde skjedd.

”De valgte å dikte opp og lyve om det jeg sa og heller beskytte denne barneovergriperen”, fortalte hun i retten i går, onsdag.

”Hva er vitsen med å fortelle om overgrep, hvis FBI velger å begrave rapporten i en skuff?” spurte Maroney avsluttende.

I skrivende stund er det enda ikke falt noen dom mot FBI agentene.

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.