Oppfordrer til å utføre enkel testing: Avsløre om du har forhøyet risiko for dødelige sykdommer

08/04/2022 12:27

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
For første gang noensinne har NHS anbefalt en veldig enkel test som kan avsløre om du bør gå ned i vekt.

Vanligvis vurderes det basert på ens BMI om man er overvektig eller ikke.

BMI (Body Mass Index) er en matematisk formel som beregner forholdet mellom en persons høyde og vekt, noe som kan bidra til å vurdere om man er over-, under- eller normalvekt.

Metoden har imidlertid problemet at den ikke tar hensyn til om den store vekten skyldes for mye fett eller en stor muskelmasse, og hvor fettet sitter, og det har derfor lenge blitt kritisert for å være unøyaktig.

En persons vekt kan også variere sterkt avhengig av tidspunktet på dagen, mengden trening du har gjort i løpet av dagen, og mengden mat og vann du har konsumert.

Nå har den britiske helsetjenesten (NHS) derfor kunngjort at de anbefaler en ny metode for å undersøke om du bør gå ned i vekt.

Den britiske avisen The Sun skriver at dette er første gang noensinne at NHS anbefaler at du tar et målebånd for å sjekke om du er overvektig eller ikke. 

Måten den undersøkes på er ved å måle henholdsvis ens høyde og ens omkrets rundt magen.

Tommelfingerregelen er at ens omkrets rundt magen alltid skal være mindre enn halvparten av høyden.

Det vil si at du må være mindre enn 90 centimeter rundt magen hvis du er 180 centimeter høy.

Hvis du ikke er det, ifølge NHS, er du overvektig, og dette kan gi mange uhyggelige konsekvenser.

Overvekt øker risikoen for mange livsstilssykdommer som hjerte- og leversykdommer, diabetes og noen typer kreft.

Dr. Paul Crisp har uttalt følgende om den nye anbefalingen: "En klar fordel med å bruke forholdet mellom liv og høyde er at folk lett kan måle det selv, vurdere utfallet og søke medisinsk rådgivning hvis de har økt helserisiko."

Rachel Batterham, som er konsulent innen fedme, diabetes og endokrinologi og har bidratt til å formulere den nye anbefalingen, har også uttalt følgende om den nye anbefalingen og helserisikoen ved å være overvektig:

"En økt mengde fett i magen øker en persons risiko for å utvikle alvorlige livsforkortende sykdommer [...]. Forholdet mellom liv og høyde er en enkel [og] enkel målemetode som identifiserer personer som har økt helserisiko og vil dra nytte av vekttapstøtte [...]"