Pilot ønsket løslatt etter et år i fangenskap

05/02/2024 20:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: The West Papua National Liberation
Foto: The West Papua National Liberation
En pilot ble kidnappet av en indonesisk opprørsgruppe i fjor og har siden vært i deres fangenskap.

New Zealands utenriksminister, Winston Peters, ba mandag om løslatelse av den newzealandske piloten Philip Mehrtens, som ble kidnappet av indonesiske opprørere for mer enn ett år siden.

Det skriver nyhetsbyrået AFP.

– Vi oppfordrer sterkt de som holder Philip om å løslate ham uskadd. Hans fortsatte varetekt tjener ingens interesser, sier Peters, ifølge AFP.

Mehrtens ble kidnappet av opprørsgruppen West Papua National Liberation Army 7. februar i fjor på Nduga flyplass i Indonesia.

Det var et forsøk på å legge press på det indonesiske militæret og få dem til å forlate Papua, som er den vestlige delen av øya Ny-Guinea.

Opprørsgruppen har siden krevd at Indonesia anerkjenner Papua som uavhengig av landet før de løslater Mehrtens.

Det har ikke skjedd. Derfor er newzealendingen fortsatt i opprørsgruppens varetekt, noe som bekymrer Winston Peters.

– Vi vet at Philip like før jul tok kontakt med noen familiemedlemmer og venner for å forsikre dem om at han var i live og hadde det bra. Men vi er fortsatt bekymret for hvor lenge han har vært varetektsfengslet, sier han.

Peters sier også at myndighetene i New Zealand har jobbet tett med indonesiske myndigheter det siste året for å sikre Mehrtens løslatelse.

Ifølge den indonesiske hæren gikk opprørere i april i bakhold av indonesiske soldater i Papua mens de lette etter Mehrtens. En enkelt indonesisk soldat ble drept.

Papua er en tidligere nederlandsk koloni som ble selvstendig i 1961. To år senere tok Indonesia kontroll over området og lovet en folkeavstemning om uavhengighet.

Imidlertid ble den påfølgende avstemningen, som endte med et flertall for at Papua forblir en del av Indonesia, ansett som en skamplett, ifølge AFP.