Rikke delte bilde av lønnsslippen sin på Facebook: Det har fått nettet til å koke

18/12/2017 20:00

Anniken Hauge

Utland
Rikke Bæk Cramer har offentliggjort lønnsslippen sin i protest mot utsagn fra dansk politiker.

Søndag gjorde Rikke Bæk Cramer noe helt grenseoverskridende. Hun delte nemlig lønnsslippen sin med resten av Danmark.

Det er en helt spesiell grunn til at den 28-årige sykepleieren valgte å dele personlig informasjon. Hun gjorde det som et motsvar til den danske innovasjonsministeren Sophie Løhde, som nylig sa at offentlig ansatte har fått for store lønnsøkninger i løpet av året. 

Det gjorde ministeren som opptakt til overenskomstforhandlingene for Danmarks 750.000 offentlig ansatte.

Ministerens uttalese fikk Rikke Bæk Cramer, som er offentlig ansatt sykepleier i Skive kommune i Danmark, til å legge ut den seneste lønnsslippen sin på Facebook, til offentlig skue med hasthaggen #Sophieslønnsfest.

På lønnsslippen fremgår det at Rikke Bæk Cramer jobber 30 timer i uken som sykepleier på et pleiehjem og tjener  23.186,92 danske kroner før skatt. Etter skatt blir det til 15.228,90 danske kroner. 

- Jeg synes som sagt det er ganske grenseoverskridende å legge ut et bilde av lønnsslippen min på denne måten, men jeg håper at det kan bidra til å gi et realistisk bilde på lønnen til offentlig ansatte. Jeg klager ikke over lønnen min, men jeg synes virkelig ikke at man kan kalle det for en lønnsfest, og jeg blir og lei meg over at det etter min menng fra politisk side prøves å så tvil om offentlige ansattes motiv før den kommende lønnsforhandlingen. 

Slik skriver Rikke Bæk Cramer i innlegget og fortsetter: 

- Jeg synes det er ergerlig å bli mistenkt for å være pengegrisk og grådig, for det synes jeg virkelig ikke hverken jeg eller kollegaene mine er, og jeg synes ikke det er urettferdig at lærere får en arbeidstidsavtale eller at dagmammaen til datteren min blir godt lønnet for å passe på gullet mitt mens jeg passer på andre. 

Samtidig oppfordrer Rikke Bæk Cramer alle andre offentlig ansatte til å dele deres egne lønnsslipper for å bidra til en nyansert debatt. 

Innlegget har skapt stor debatt, og har i skrivende stund fått over 3.000 likes og blitt delt over 1.2000 ganger. 

Rikke Bæk Cramer understreker at hun er tilfreds med lønnen sin. Men hun synes det er ergerlig å bli mistenkt for å være pengegrisk og grådig, for det synes hun virkelig ikke hverken hun selv eller kollegaene er.

Overenskomstforhandlingene for offentlige ansatte i Danmark begynner på nyåret.