Rotet det til på fertilitetsklinikken etter feil: To par har født hverandres barn

10/11/2021 08:41

Emma Sletta

Utland
Foto: Privat
Foto: Privat
Paret måtte føde hverandres barn etter at en katastrofal feil ble gjort på en fertilitetsklinikk.

Flere medier, herunder People og BBC, har bragt historien om amerikanske Alexander Cardinal, der så sin nyfødte datter, men med det samme kunne se, at alt ikke var, som det skulle være.

Alexander kunne ikke se noen del av seg selv eller sin kone, Daphna, i den lille nyfødte.

– Det var som om det var en instinktiv reaksjon. Men jeg ristet den av meg og kuttet navlestrengen, sa Alexander Cardinal i et intervju med People, og la etterpå til at han begynte å ha mørke tanker:

«Hvis vi ikke hadde vært gjennom IVF (reagensrørbehandling, ed.), ville jeg bare ristet av meg mangelen på likhet med meg.» Hun ser bare sånn ut, og det er slik det er.» Men fordi vi hadde vært gjennom IVF, begynte jeg å ha mørke tanker.

Men Daphna kunne ikke følge denne tankegangen, selv om den lille nyfødte så veldig annerledes ut. Men da familie og venner begynte å legge merke til forskjellene mellom Daphna og Alexander og deres nyfødte datter, bestemte de seg for å ta en DNA-test.

Svaret viste at barnets DNA ikke stemte overens med noen av dem, og derfor viste Alexanders sensasjon seg å være sann.

Det ville ta tre måneder før Alexander fant ut hvordan han skulle gjøre det.

Måtte oppdra hverandres barn

Fruktbarhetsklinikken der Alexander og Daphna var under behandling for å bli foreldre, hadde utført en IVF-behandling og gjort en feil ved å sette Daphnas befruktede egg i en annen kvinnes livmor, som Daphna hadde fått en annen kvinnes befruktede egg i hennes.

Som et resultat fødte begge hverandres barn, som måtte leves med i tre måneder før de ble oppdaget å mislykkes, hvoretter de to parene, som bor bare ti minutter fra hverandre, valgte å møtes for å være enige om at de ville "bytte" barn slik at barna ville ende opp med sine biologiske foreldre.

Men erfaringen har bidratt til å endre dem, mener Daphna.

– Dette er noe som har forandret hvem vi er. Det er fortsatt en kamp hver dag, og det vil forbli slik, sa Daphna i intervjuet med People.

" Det er ingen lærebok for dette. Ingen kan gi deg råd. Så vi endte opp med å løse det ved å bare bevege oss tett sammen - alle fire - og det er en velsignelse at vi alle føler det på samme måte. Vi har tilbrakt alle feriene sammen siden den gang, og vi har tilbrakt alle bursdagene våre sammen siden, så på den måten har vi samlet familiene våre, sier Alexander.

Privatfoto

Saksøker

Fertilitetsklinikken, California Center for Reproductive Health, der feilen oppstod, blir nå saksøkt, og det samme er klinikkens eier.

Parets advokat, Adam Wolf, er overbevist om at feilen har vært dødelig.

«Folk gjør feil, og i de fleste bransjer er de feil ufarlige. De kan rettes opp. Men med fruktbarhet klinikker, kan disse feilene ha livslange konsekvenser. Dette har fundamentalt endret Dephna og Alexanders liv - like godt som deres to barn,» sier Adam Wolf.