Russiske demonstranter arrestert før de overhode begynte å demonstrere

14/03/2022 07:45

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russiske borgere har liten frihet til å tenke hva de vil om krigen i Ukraina.

Kort tid etter at Russlands president Vladimir Putin lanserte det han kalte en «spesiell militæroperasjon», men som det meste av verden siden har kalt en «total invasjon» av Ukraina, begynte de første innbyggerne i Russland å demonstrere mot krigen.

Spesielt byer som Moskva og St. Petersburg opplevde store antikrigsdemonstrasjoner som resulterte i store opptøyer og mange arrestasjoner.

Siden da har den russiske staten innført en lov som blant annet kan gi opptil 15 års fengsel til demonstranter som demonstrerer mot krigen i Ukraina, noe som gjør det ulovlig å referere til krigen som en «krig» eller en «invasjon» i stedet for en «spesiell militær operasjon».

Til tross for loven, som ble innført 4. mars og har tvunget flere utenlandske journalister til å forlate landet, har flere demonstrasjoner blitt kalt i dag, inkludert St Petersburg og den russiske hovedstaden Moskva.

Demonstrasjoner organisert av den fengslede opposisjonslederen Alexei Navalnyj fra fengselet, som allerede er godt i gang.

Bilder fra Russland viser imidlertid, ifølge TV 2, at de russiske demonstrantene synes det er utrolig vanskelig å få lov til å uttrykke sin mening, da de blir arrestert i masser av kampkledd politi allerede før de har klart å løsne sine bannere.

Den regjeringskritiske avisen «Novaya Gazete» har også skrevet i et innlegg på Twitter at deres journalister har blitt arrestert da de forsøkte å ta bilder av demonstrasjonene.

De mange demonstrasjonene kommer i kjølvannet av den russiske regjeringens innsats for å nekte innbyggerne tilgang til vestlige mediebilder og videoer og artikler om krigen i Ukraina, da Putin fortsetter å insistere på at invasjonen er en fredsbevarende «spesiell operasjon», som utføres som selvforsvar.

Blant annet har landet begrenset russiske borgeres tilgang til sosiale medier som Facebook og Twitter, begrenset medienes evne til å skrive om krigen og gitt ut en video rettet mot barn som forklarer at krigen er en «spesiell operasjon», som er nødvendig for å opprettholde «verdensfreden».

Oppdatert: Ifølge TV 2 melder AFP at organisasjonen OVD-Info har varslet at 268 personer er pågrepet søndag i 23 forskjellige russiske byer som følge av antikrigsdemonstrasjoner i Ukraina. AFP melder også at flere journalister er pågrepet.

 

 

Læs også:

Märtha og Durek trakk tilbake bryllupsinvitasjonen Det kommende ekteparet trakk tilbake bryllupsinvitasjonen.
Ektemannen overrasker kona med drømmekjøkken: Reaksjonen hennes knuser hjertet hans Han hadde gledet seg til å vise kona det nye kjøkkenet som han hadde laget selv mens hun var på ferie.