Russland hevder å ha overtatt viktig havnbyen

02/03/2022 09:52

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det skulle ha skjedd i går kveld.

Det russiske forsvarsdepartementet har kunngjort at havnebyen Kherson er fanget og nå er under kontroll av russiske styrker.

Det melder BBC, ifølge Berlingske.

Kherson ligger nordvest for den russisk besatte Krim-halvø, som har været under russisk annektering siden 2014.

Informasjonen er ennå ikke offisielt bekreftet.

Hvis russiske styrker skulle vise seg å ha erobret byen, ville det være den største byen til dags dato, som har kommet under russisk kontroll under offensiven.

– Enheter av Russlands væpnede styrker har tatt full kontroll over det regionale senteret Kherson. Den sivile infrastrukturen i byen fungerer som normalt, sier talsmannen for Russlands forsvarsdepartement, general Igor Konasjenkov, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Ifølge informasjonen ble russiske styrker i går kveld sett i bygatene, hvor byens ordfører har sagt at jernbanestasjonen og havnen var okkupert.

Dermed ser russisk fokus ut til å være flere steder i landet, da raketter og annen maskinvare fortsetter å bli brukt i Kharkiv, der russiske fallskjermjegere nå også er utplassert.

Kherson er en strategisk viktig by, som i tillegg til å ha en stor skipsbyggingsindustri også spiller en viktig rolle med den generelle skipstrafikken i Svartehavet.

I Kherson bor der normalt omkring 285.000 mennesker.

Det er omtrent 500 miles fra Kherson til hovedstaden Kiyv, hvor militære operasjoner også finner sted.