Russland sier: Hvis dette skjer, vil vi bruke atomvåpen.

25/03/2022 12:20

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En talsperson for Kreml sa at Russland bare ville bruke atomvåpen under en bestemt omstendighet.

Hvis landet skal stå overfor en «eksistensiell trussel», vil de bruke atomvåpen uten å nøle.

Det sier Dmitrij Peskov, en talsperson for Kreml.

– Vi har et begrep om innenlands sikkerhet, og det er offentlig. Dere kan alle løse årsakene som kan føre til at atomvåpen blir brukt. [...] Hvis noe er en eksistensiell trussel mot landet vårt, kan det [atomvåpen] brukes i samsvar med vårt konsept," forklarte Peskov.

Det er ikke sikkert hva som egentlig menes med en «eksistensiell trussel», men det er grunn til å frykte at Russlands president Vladimir Putin kan tro det er en «eksistensiell trussel» mot Russland dersom NATO setter tropper inn i Ukraina.

I begynnelsen av krigen i Ukraina truet Putin indirekte bruken av atomvåpen hvis NATO og Vesten blandet seg inn.

I en tale advarte han NATO om å «stå i veien» for sine planer, og sa at å forstyrre NATO ville føre til «konsekvenser som aldri har vært sett i historien før».

Bare noen få dager senere beordret han også Russlands militære styrker, som har tilgang til atomvåpen, til å være i høy beredskap.

Mange frykter at Putin kan bruke atomvåpen fordi han føler seg i et hjørne, da krigen mot Ukraina sannsynligvis er vanskeligere og utvikler seg saktere enn han hadde trodd og håpet.

Peskov sa imidlertid i et intervju med CNN at Putins «spesialoperasjon» i Ukraina «går helt i tråd med planene [...] som ble lagt ut på forhånd.»

Gjennom årene har land som Russland, USA og Nord-Korea avfyrt flere atombomber som eksperimenter, men atombomber har bare blitt brukt mot bebodde områder to ganger i historien.

Begge atombombene ble avfyrt av USA i Japan under andre verdenskrig.

August 1945, og mot Nagasaki 9. august 1945.

Ifølge Wikipedia resulterte de to eksplosjonene  i mellom 150.000 og 250.000 dødsfall og førte også til at Japan kapitulerte.

 

 

 

Læs også:

Gjør 200 push-ups daglig i en måned: Dette vil skje med kroppen din Push-ups trener ikke bare armer, skuldre og bryst.
Har tatt en vill avgjørelse: H&M-konsernet fjerner XXL-størrelse for denne kjeden Lav etterspørsel har fått kjeden til å ta denne beslutningen.