Sinnsykt: By tilbake etter 30 års fravær

25/11/2021 07:52

Emma Sletta

Utland
Foto: Miguel Riopa / Ritzau Scanpix\n
Foto: Miguel Riopa / Ritzau Scanpix\n
Skiftende værforhold betydde også et landskapsskifte.

I Spania har man for en stund fått en helt ny by, men den er ikke helt ny. Dette er en by som heter Aceredo, som ligger nær grensen til Portugal.

I 1992 måtte innbyggerne i den spanske landsbyen Aceredo ta farvel med sine hjem.

Byen var på feil sted i forhold til byggingen av et nytt stort vannkraftverk. Nå har en langvarig tørke i området brakt ut byens gamle hus fra sine våte gjemmesteder.

Plutselig står de tomme ruinene på tørr grunn, så det er mulig å gå mellom dem. Innbyggerne på den tiden slet med å flytte fra byen, men endte opp med å måtte flytte.

Beboerne ble imidlertid tilbudt rehousing over den demmede innsjøen. Deres protester antydet at det var noen av områdets beste jordbruksområder som gikk tapt sammen med et helt samfunn.

De fleste husene ble tømt for verdisaker og er nå igjen som tomme skall. Noen steder blir det sett ting som sannsynligvis ikke bør havne på bunnen av en innsjø - inkludert en forlatt bil for eksempel.

Byens gamle barokke kirke, San Salvador, som ligger fra 1700-tallet, ble plukket ned stein av stein og gjenoppbygd i en annen landsby.

Aceredo hadde vært uforstyrret nær grensen til Portugal i hundrevis av år, men utviklingen krevde prisen og innbyggerne måtte vike for billig strøm og flere arbeidsplasser.

Fire andre landsbyer ble oversvømmet sammen med Aceredo. Det skriver TV 2.

Slik ser byen ut i dag:

Foto: Miguel Riopa / Ritzau Scanpix\n

Foto: Miguel Riopa / Ritzau Scanpix\n

Foto: Miguel Riopa / Ritzau Scanpix\n