Sjokk: Kvinne dømt for drap på grunn av ufrivillig abort

11/05/2022 11:01

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En kvinne fra El Salvador har fått en absurd lang fengselsstraff for å ha tatt ufrivillig abort.

I USA går abortdebatten for tiden i full fart etter at det kom rykter om at det kunne bli ulovlig i enkelte stater.

I mange andre land i verden er det allerede forbudt å ta abort. Dette inkluderer det søramerikanske landet El Salvador, som har noen av verdens hardeste straffer for abort.

I landet kan kvinner straffes med opptil åtte års fengsel hvis de tar abort, selv om graviditeten skyldes voldtekt, er mors liv i fare, eller hvis det er ufrivillig abort.

Faktisk har mer enn 180 kvinner i landet i løpet av de siste to tiårene blitt dømt til fengsel for å ha utført abort, og noen har til og med fått opptil 30 års fengsel for drap fordi barnet deres er dødfødt.

Det skriver Vice.

Dette inkluderer en kvinne som døde i fengsel i 2010, hvor hun var i ferd med å sone en 30-års dom for drap, som hun mottok fordi hun fødte et dødt barn.

Denne straffen skapte mye debatt i landet og fikk mange menneskerettighetsorganisasjoner til å kritisere regjeringen.

Lite skjedde imidlertid, og presidenten, som tidligere har uttalt at abort er «folkemord», fortsetter tilsynelatende å håndheve strenge abortlover.

Nå kan en annen kvinne se frem til 30 års fengsel, fordi hun fikk ufrivillig abort i forbindelse med en mislykket medisinsk prosedyre.

Den 28 år gamle kvinnen omtales bare som «Esme», akkurat som dommeren som har dømt henne til 30 års fengsel forblir anonym.

I oktober 2019 søkte Esme medisinsk behandling på et sykehus i El Salvador, noe som dessverre resulterte i en ufrivillig abort, som de ansatte på sykehuset rapporterte til myndighetene.

Hun tilbrakte deretter to år i varetekt, hvoretter hun ble løslatt i oktober 2021, men mandag ble hun funnet skyldig og dømt til 30 års fengsel for drap.

Det sier Citizen Group for avkriminaliseringen av abort til VICE World News.

"Denne dommen er [...] et brudd på den interamerikanske menneskerettighetsloven, som sier at gynekologiske nødsituasjoner bør behandles som helseproblemer,» sa lederen av gruppen, og forklarte at kjennelsen har en «historisk forbindelse» til det globale forsøket på å kriminalisere aborter, som i USA akkurat nå.

I november 2010 besluttet Den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen at El Salvador brøt rettighetene til kvinnen som døde i fengsel i 2010 da de fengslet henne for drap.

Likevel fortsetter landet å dele ut lignende straffer.

I Norge er det «gratis abort», noe som betyr at alle har rett til å ta medisinsk eller kirurgisk abort frem til den uke 12.  Etter dette må det være særlige grunner til aborten.

I Europa, ifølge DR, er det forbudt ved lov og straffes med fengsel å ha aborter på Malta, Andorra, San Marino, Polen, Lichtenstein, Nord-Irland og Irland. 

I de gjenværende europeiske landene er det ulike regler for når/hvorfor abort er tillatt.

 

 

Læs også:

Gjør 200 push-ups daglig i en måned: Dette vil skje med kroppen din Push-ups trener ikke bare armer, skuldre og bryst.
Har tatt en vill avgjørelse: H&M-konsernet fjerner XXL-størrelse for denne kjeden Lav etterspørsel har fått kjeden til å ta denne beslutningen.