Sjokkerende funn i København lufthavn

22/11/2021 15:22

Emma Sletta

Utland
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
En pakke fra Afrika som ble tatt til kontroll på International Post Centre på Københavns Lufthavn viste seg å inneholde noe ekstremt bisarrt.

Tollerne ved Tolletatens kontrollsted ved International Post Centre på København lufthavn fikk seg en overraskelse da de i midten av oktober åpnet en pakke fra Afrika som var tatt ut for kontroll.

«Da tollerne åpnet pakken, begynte insekter å krype ut, og inne i pakken gjemte to krokodillehoder seg og opptil flere tørkede fiskehoder. Ettersom krokodillehoder dekkes av Washington-konvensjonen (også kalt CITES), ble de derfor tilbakeholdt», sier Michael Lund, kontrolldirektør i Toll- og tolletaten.

De resterende delene av pakken ble overlevert til mottakeren.

«Vi ser jevnlig forsøk på å importere ulovlige dyre- og plantearter, men det er ikke hver dag vi ser krokodillehoder. Våre tollere ved grensene og i postsentrene arresterer alle ulovlig importerte og eksporterte truede arter av dyr og planter, de finner og overleverer dem deretter til Environmental Protection Agency, som er ansvarlig for området.»

Washington-konvensjonen (CITES) kontrollerer dyrelivshandelen. Kontroll utføres gjennom overvåking og regulering av internasjonal handel. Det eneste målet er å tillate bærekraftig handel. Med andre ord fjernes ikke en større andel av vill fauna og florabestander enn bestandene kan bære.

I praksis betyr dette at det krever spesielle tillatelser til å importere visse planter og dyr som lever som døde. I mange tilfeller er imidlertid handel med visse arter helt forbudt.

" Det danske miljøvernbyrået er ansvarlig for administrasjonen av CITES-reglene og skal respektere overholdelse av reglene. Dette gjøres i nært samarbeid med Den danske tollmyndigheten. Når tollerne blir oppmerksomme på potensielle brudd på CITES-reglene, kontakter de oss i Det danske miljøvernbyrået. Dette har også skjedd i den konkrete saken, og det danske miljøvernetaten etterforsker nå saken, sier Cristina Nissen, funksjonssjef i Det danske miljøvernetaten.

Mer enn 30 000 dyr og planter er dekket av CITES for å kontrollere handelen. Mer enn 1 000 arter er så svært truet at all handel er forbudt. For de andre dyrene og plantene trenger du en spesiell tillatelse til import og eksport. Reglene er angitt i CITES.