Skotsk øy ble brukt til eksperimenter med dødelige biologiske våpen: Nå har "dommedags" brann brutt ut

30/03/2022 11:00

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En skotsk øy har blitt herjet av en "dommedagslignende" brann.

Ifølge The Independent har flere vitner beskrevet brannen som herjet den skotske øya Gruinard lørdag kveld, som ligger omtrent en kilometer utenfor nordvestkysten av Skottland. 

Det ble sett røyk fra øya rundt klokken 18 lørdag kveld, ifølge Donna Hopton, som var øyenvitne og leder for et dyrelivssenter på øya.

Etter det utviklet brannen, beskrevet som "et inferno fra den ene enden av øya til den andre", raskt og spredte seg over hele øya.

Øya er ubebodd og bare to kilometer lang og en kilometer bred, og det kan derfor være overraskende at brannen har skapt overskrifter over hele verden, men dette er fordi øya ikke er helt ukjent. 

Under andre verdenskrig ble den brukt av britiske militære forskere for eksperimenter med biologiske våpen som Anthrax, som er en miltbrannbakterie som kan drepe ved innånding.

Blant annet plasserte forskere åtte sauer på øya og bombet dem med den dødelige bakterien. I løpet av få dager døde alle sauene, og deres kropper ble senere brent for å unngå forurensning.

Siden da har øya vært ubeboelig for både dyr og mennesker og har vært helt stengt for all tilgang, bortsett fra når forurensningsnivået måtte måles.

I 1990 ble øya erklært fri for Anthrax og åpnet for publikum.