Skotsk whisky får et hammerslag på 25 millioner kroner

19/11/2023 07:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Auksjonshusene Sotheby's sier om salget av Macallan fra 1926 at det er ny rekordpris for en flaske konjakk.

En whisky, The Macallan fra 1926, som auksjonshuset Sotheby's i London kaller «den mest verdifulle whiskyen i verden», er lørdag blitt hamret for 2,1 millioner pund eller i underkant av 17,8 millioner kroner.

Den sjeldne flasken ble tidligere antatt å selge for mellom £750 000 og £1,2 millioner.

Sotheby's sier det er ny rekord for en flaske konjakk – uansett innhold.

Den forrige rekorden ble også satt av en Macallan 1926. Det var i 2019 da en flaske solgte for 1,5 millioner pund på auksjonshuset.

Flasken med Macallan-whisky som selges på lørdag er bare en av cirka 40 av sin type. Den kommer fra Moray i Nord-Skottland.

Den ble tappet fra Fad 264 i 1986.

Sothebys sjef for whisky-auksjoner, Jonny Fowle, sa før lørdagens salg at han hadde fått smake på den dyre whiskyen.

– Jeg smakte en bitteliten dråpe, en bitteliten dråpe av dette. Den er veldig fyldig, den har, som man forventer, mye tørket frukt i seg, mye krydder, mye tre, sa han.

Den har ligget i et mørkt eikefat i 60 år, og dette gjenspeiles i fargen, forklarte han.

Det er nylig avdøde Pepsi-sjef Richard Goodings private whiskysamling som er lagt ut på auksjon. Inkludert den nå solgte Macallan 1926.

Samlingen består av totalt 3900 flasker whisky. Det er først og fremst snakk om whisky av typen single malt. Dette betyr at whiskyen i flasken kommer fra samme destilleri i stedet for å være en blanding.

De vil selges på auksjon i løpet av neste uke.

Richard Gooding, som døde i 2014, var en utpreget whiskyentusiast. Ifølge hans enke, Nancy, elsket Gooding alle aspekter av whisky – forskningen, besøkene til de mange single malt-destilleriene og whiskysmakingene.

Deler av samlingen kan erverves for langt mindre penger enn de store millionbeløpene.

Læs også:

Over 2000 lastebiler blokkerer landets grense i protest Døgnet rundt vil polske lastebilsjåfører sperre grensen mellom Ukraina og Polen.