Søstre blir endelig gjenforent med broren, som bare var fire år da han ble tatt til fange av IS

17/11/2022 11:48

Sofie

Utland
Foto: Privat
Foto: Privat
Sist Layla og Amal Alhussein så broren Ayad (13) var i august 2014, da IS-terrorgruppen tok hele jesidi-familien til fange.

IS angrep yazidier i Sinjar-regionen i Nord-Irak 3. august 2014. Tusenvis ble tatt til fange eller drept, og nesten hundre tusen flyktet til Sinjar-fjellet. På flyktningbyråets nettsider står det at FN har kalt IS-angrepet på jesidiene et folkemord.

Jesidiene er en av de mange religiøse minoritetene i Irak og tilhører jesidismen. Deres religion kombinerer ulike elementer fra blant annet kristendom og islam.

Kvinnene betalte den høyeste prisen da IS angrep Sinjar i august 2014.

Nesten 7000 kvinner ble kidnappet og solgt som sexslaver. Mange ble utsatt for gjentatte seksuelle overgrep. De ble tvunget til å konvertere og flere av dem giftet seg med IS-krigere. 

Tusenvis av kvinner og barn ble gjentatte ganger solgt på slavemarkeder i byer der IS sto sterkt. Gutter på syv år og over ble revet fra mødrene sine og plassert i leirer hvor de ble hjernevasket og trent som barnesoldater. 

 Ayad, som er en jesidi, var bare fire år gammel da Isis fanget ham. Terrorgruppen tok også over resten av familien.

CBC skriver at hennes to søstre, Layla og Amal, kom til Canada som flyktninger i 2018. Den gang trodde de at de fleste av familiemedlemmene, inkludert broren Ayad, var døde. Den eneste hvis skjebne de kjente til var en søster som var i en flyktningleir i Irak. 

Men i 2020 kom det gode nyheter fra en irakisk sykepleier: Ayad, som akkurat hadde fylt 10 år på det tidspunktet, var i live. Etter fem år med fangenskap av IS ble han løslatt og ble derfor værende i en flyktningleir i Irak. Men flyktningleirer er heller ingen spøk,  spesielt ikke for en  tiåring. 

Sykepleierne jobbet intensivt for å gjenforene ham med lillebroren, slik at Ayad kunne føle seg trygg for første gang siden han var fire år gammel. 

Nylig kunne de eldre søstrene hente ham fra flyplassen i Canada. 

De vet fortsatt ikke hva som skjedde med foreldrene og de fire andre søsknene. Men de har en lillebror å ta seg av. 

– Jeg gleder meg til å spise et godt måltid med søsknene mine, sier hun til CBC.