Stor brøler fra bank: Kunder fikk plutselig se andres bankkonti

14/06/2024 19:11

Henrik R

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Plutselig kunne flere kunder logge inn i nettbanken sin og se andre personers kontoer.

Økonomi er en av de tingene mange vil holde for seg selv, og det angår sjelden andre hva som står på din bankkonto.

En større bank gjorde imidlertid en stor brøler da kunder plutselig fikk tilgang til å se saldoen på andre menneskers kontoer.

Det sveitsiske mediet 20min forteller at minst én kunde fikk en stor overraskelse da vedkommende logget inn i mobilbanken sin for å sjekke sin egen konto. Ved innlogging var det ikke vedkommendes egne opplysninger som dukket opp, men i stedet kunne man se en fremmeds kontoinformasjon, beløp, IBAN-nummer og mer.

Således kunne personen se saldo på privatkonto, sparekonto, firmakonto, leiekonto, eiendomskonto og ungdomskonto.

Banken Zürcher Kantonalbank har bekreftet at det har vært et databrudd.

Uventet innsikt i fremmede kontoer

Kunden så kontoer som ikke tilhørte ham. Noen av kontoene var registrert under firmanavn, mens andre viste reelle navn på privatpersoner. Problemet oppsto etter vedlikehold hos ZKB.

Kunden som fortalte det sveitsiske mediet om problemet, hadde overskudd og humor til å berette at det dessverre ikke var mulig å foreta overføringer.

"Men det var dessverre ikke mulig å foreta betalinger med disse kontoene," sa kunden til det sveitsiske mediet.

Banken bekrefter databrudd

"På grunn av en planlagt og tidligere annonsert systemavbrudd i forbindelse med en oppdatering av ZKB Mobile Banking, oppdaget banken en teknisk feil lørdag kveld," uttalte ZKB i en forespørsel fra 20min.

Feilen oppsto "i en begrenset periode" (omtrent to timer) som følge av ulike faktorer som interagerte samtidig.

Appen midlertidig stengt

Som en reaksjon satte banken straks ZKBs bankapp i vedlikeholdsmodus. Som følge av dette var appen ikke lenger tilgjengelig for bruk.

"Vi beklager dypt denne hendelsen og unnskylder for den," sa ZKB. Kunders midler var aldri i fare.

Banken forteller også at selv om det naturligvis var en meget beklagelig feil, ville ikke informasjonen kunne brukes til å ta ut penger eller svindle. Verken IBAN-nummer, navn eller saldo ville være nok til å kunne bruke eller ta ut kontanter.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.