Svenske brødre tiltalt for spionasje for Russland

11/11/2022 11:39

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De to brødrene har sittet fengslet siden september og november i fjor.

I Sverige er to brødre siktet for spionasje på vegne av Russland, ifølge en rekke svenske medier, deriblant SVT og nyhetsbyrået TT.

De to brødrene, en 42 år gammel mann og hans yngre bror, en 35 år gammel mann, er anklaget for å ha bistått den russiske etterretningstjenesten GRU, potensielt til skade for Sveriges sikkerhet, ifølge medierapporter.

Den eldste av brødrene hadde en høy stilling i en statlig myndighet da han ble arrestert i september i fjor. Han har tidligere jobbet i Säpo og i den svenske forsvarets etterretningstjeneste Must.

Da han ble pågrepet, hadde han en ledende stilling ved en annen svensk myndighet, skriver SVT og TT.

Ifølge en pressemelding fra den svenske påtalemyndigheten er de to mennene siktet for «grov spionasje på vegne av Russland». En av de to mennene er også tiltalt for «grov tjenesteforsømmelse med hemmelig informasjon».

– Det har vært en kompleks etterforskning i en forbrytelse som har vært vanskelig å etterforske og som gjelder svært alvorlige forbrytelser rettet mot Sveriges etterretnings- og sikkerhetssystem. Loven er skjerpende, da den gjelder saker som er av stor betydning, sier førstestatsadvokat Per Lindqvist. 

"Informasjonen som er ulovlig samlet inn og spredt kan, fordi den kommer i hendene på fremmede makter, få konsekvenser for Sveriges sikkerhet," sa han.

Ifølge Aftonbladet er de siktet etter paragrafer i den svenske straffeloven, noe som kan føre til livsvarig fengsel.

Har sittet fengslet i mer enn ett år

Påtalemyndigheten ville imidlertid ikke avsløre detaljer i saken.

"Mye av informasjonen i mulighetsstudien er hemmelig", står det i uttalelsen.

Svensk politi har etterforsket saken i over ett år.

De to brødrene har sittet varetektsfengslet siden henholdsvis september og november i fjor, ifølge pressemeldingen.

Ifølge SVT bor de to brødrene i Uppsala, og forbrytelsen som er anklaget for å ha begått fant sted i Stockholm mellom 2011 og 2021.

Brødrene erklærer seg ikke skyldige.

Anton Strand, som forsvarer 42-åringen, sier til Aftonbladet.se at han «tilbakeviser anklagene». 

– Når det gjelder hva min leder er anklaget for, er det bestemt tilbakevist at noe galt eller kriminelt skulle ha skjedd. Han har hele tiden forsøkt etter beste evne å løse vanskelige oppgaver på best mulig måte, skriver Anton Strand.