Sverige venter med stor beslutning: Mangler analyse

29/04/2022 13:14

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sverige kan ennå ikke bestemme om de skal søke opptakelse eller ikke.

Krigen i Ukraina har utløst den store sikkerhetsdebatten i både Sverige og Finland. Ingen av landene er medlem av NATO, og situasjonen har derfor fått dem til å lure på om Putin kan bli fristet av dette faktum og kanskje invadere dem.

Både Sverige og Finland har områder svært nær Russland.

Det har tidligere blitt rapportert at Sverige og Finland vil komme med en felles søknad om å bli med i NATO. Det skulle skje mellom 16. og 22. mai, men det kan være senere enn det.

Sveriges utenriksminister Ann Linde sier fredag under et besøk til sin finske motpart, Pekka Haavisto, i Helsingfors, at Sverige ennå ikke har kommet til en konklusjon om medlemskap i NATO. Det skriver Berlingske.

Den svenske regjeringen venter angivelig på en sikkerhetspolitisk analyse som vil være klar 13. Og denne analysen er dermed en stor del av grunnlaget for den kommende stillingen, det høres ut.

Sverige kan derfor ikke ta stilling til NATO-saken før etter 13. Sveriges statsminister Magdalena Andersson sa torsdag at hun avviser en folkeavstemning om NATO-medlemskap.

Hun tror det vil splitte landet og frykter at Russland vil bruke sosiale medier til å spre falske historier blant svenskene om valget.

– Jeg synes det er en dårlig idé av flere grunner. Dette er ikke et tema som gir seg til en folkeavstemning, sier hun.

Alle partier i riksdagen, bortsett fra Vänsterpartiet, er enige i dette. I Finland vil det heller ikke bli avholdt en folkeavstemning om saken, og derfor vil den også bli avgjort i det finske parlamentet.

Sanna Marin, Finlands statsminister, sa i forrige uke under et besøk i Stockholm at det bare vil ta uker før Finland bestemmer seg for NATO-medlemskap.