Taliban roper etter hjelp fra verdenssamfunnet: Vi trenger pengene deres

Foto: Shutterstock

Den kontroversielle politiske gruppen, Taliban, var for mindre enn et år siden i direkte krig med blant annet soldater fra USA og Storbritannia, og nå ber de samme landene om økonomisk hjelp.

I går morges ble Det østlige Afghanistan rammet av et ekstremt voldsomt jordskjelv, som anslås å ha blitt skremt av rundt 119 millioner mennesker i Afghanistan, Tadsjikistan, Pakistan og India. 

Jordskjelvet målte 6,1 på Richters skala og har krevd livene til rundt 1000 mennesker og skadet mer enn 1500.

Les også

Kjærestepar arrestert: Holdt 10 ‘slaver’ fanget

Det har satt det allerede pressede landet i en humanitær krise som den nyutnevnte Taliban-regjeringen på ingen måte har råd til å håndtere, og derfor ber den politiske gruppen nå verdenssamfunnet om hjelp.

Det skriver BBC

Ifølge media var det krigsherjede landets helsesystem allerede nær å kollapse selv før jordskjelvet, og derfor er det veldig ille akkurat nå.

Overlevende har fortalt media at alle byene nær episenteret, som ligger omtrent 44 kilometer sørvest for byen Khost nær den pakistanske grensen, er fullstendig ødelagt.

Jordskjelvet, som er det dødeligste i Afghanistan på mer enn to tiår, har også ødelagt den lille infrastrukturen som er igjen i landet, noe som gjør det nær umulig for redningsmannskaper å nå Paktika-provinsen, som er hardest rammet.

Ifølge Abdul Qahar Balkhi, et høytstående medlem av Taliban, er regjeringen «økonomisk ute av stand til å hjelpe mennesker» som har blitt skadet.

FN har blant annet gått inn med bistand i et forsøk på å hjelpe de overlevende, men ifølge Mohammad Amin Huzaifa, informasjonssjef i Paktika-provinsen, har det blitt enda «vanskeligere» for hjelpearbeidere å bevege seg rundt i området, på grunn av «flom fra kraftig regn i går kveld».

Både Taliban og FNs generalsekretær har derfor bedt verdenssamfunnet om hjelp.

Taliban overtok regjeringen i Afghanistan 15. august i fjor etter flere år med harde kamper mot blant annet afghanske regjeringsstyrker og utenlandske soldater fra USA, Danmark og Storbritannia.

Taliban styrte tidligere store deler av landet fra 1996 til 2001.

Les også

Forbud mot burkini: "Det er en seier"