Trump vil stille som presidentkandidat for tredje gang

17/11/2022 09:57

Sofie

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trump risikerer å bli tiltalt eller dømt i flere straffesaker. Dette kan påvirke mulighetene hans for å stille til valg.

Donald Trump erklærte mandag kveld at han vil stille til valg i 2024. Samtidig blir den tidligere amerikanske presidenten, som er stilt for riksretten to ganger, etterforsket i en rekke straffesaker.

- For å gjøre Amerika stort og strålende igjen, kunngjør jeg i kveld mitt kandidatur som president i USA. Amerikas comeback starter nå, uttalte Trump fra Mar-a-Lago, eiendommen som FBI for knappe tre måneder ransaket på jakt etter hemmelighetsstemplede dokumenter, det skriver Dagbladet.

Eirik Løkke, amerikansk ekspert og rådgiver for den liberale tenketanken Civita, mener at en av grunnene til at Trump har erklært seg selv som presidentkandidat er at han står i spissen for mulig tiltale i saker som han etterforsker. 

 - Jeg tror det er en av grunnene til at han løp. Det hever terskelen for at Justisdepartementet kan sikte ham, sier han til Dagbladet.

Det kan være politisk fornuftig av den demokratiske justisministeren Merrick Garland å ikke ta ut tiltale mot Trump hvis han er den mest populære og åpenbare kandidaten for republikanerne, mener Løkke.

Derfor har allerede justisdepartementet i USA har diskutert muligheten for å opprette en egen spesialetterforsker til å ta over sakene som involverer Trump, skriver Washington Post.

Det er likevel usikkert hvor seriøse disse diskusjonene er, skriver avisa som også påpeker at riksadvokat Merrick Garland begynner å få dårlig tid nå som Trump har erklært at han vil stille til valg.


Aldri før har en tidligere amerikansk president blitt siktet i en straffesak. Det er også uvanlig at en tidligere president blir etterforsket. 

 Imidlertid har flere presidentkandidater blitt undersøkt under valgkamp. Blant andre Hillary Clinton, som ble etterforsket i 2015 for e-poster hun sendte fra en privat e-postkonto mens hun var USAs utenriksminister fra 2009 til 2012. 

 På det tidspunktet ble det ikke opprettet en egen spesialetterforsker for etterforskningen, skriver Washington Post.

Løkke forklarer at Trump for tida står i fire store etterforskninger:

  • Av USAs justisdepartement for valgfusk under presidentvalget i 2020.

  • Av justisdepartementet for feilhåndtering av hemmelighetsstemplede dokumenter fra eiendommen hans i Mar-a-Lago.

  • Dommere i delstaten Georgia etterforsker om Trump og flere andre personer forsøkte å påvirke valget.

  • Selskapet hans er også midt i en etterforskning for skattesvindel og skatteunndragelse i New York.

Men hva betyr dette for Trump sine muligheter for å stille til valg? Og hva hvis han blir tiltalt eller dømt i sakene?

- Hvis etterforskningen ender i tiltale og ikke minst en dom, kan det helt klart stanse Trump fra å bli president, svarer Løkke.

Det er i teorien mulig å bli valgt selv om man sitter i fengsel, ifølge eksperten. Men han understreker at det uansett blir vanskelig for Trump å drive valgkamp bak murene.