Ukraina løy bevisst til befolkningen: Visste at Russland ville invadere

08/04/2022 07:31

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den ukrainske regjeringen var klar over Russlands planer om å invadere landet, men valgte å ikke advare landets innbyggere.

24. februar lanserte Russland det de kaller en «spesiell militæroperasjon». Imidlertid anser resten av verden det som en invasjon av Ukraina.

Selv om det for det meste av verden kom som en ubehagelig overraskelse, var dette ikke tilfelle for den ukrainske regjeringen. Da invasjonen skjedde, hadde den ukrainske regjeringen blitt advart i månedsvis i form av etterretninger om et nært forestående angrep.

I stedet for å advare landets innbyggere, valgte den ukrainske regjeringen i stedet å roe seg ned. De forklarte at det ikke var noe som tydet på at en russisk invasjon kom.

I slutten av januar sa Oleksiy Reznikov, den ukrainske forsvarsministeren, blant annet at folk i Ukraina kunne ta det med ro. Videre uttalte han at det ikke var noen grunn til å pakke posene.

Nå har det ukrainske presidentkontoret erkjent at de var klar over de russiske planene om å invadere landet minst en måned i forveien. Til tross for dette ble det besluttet å ikke fortelle landets innbyggere om at en invasjon var uunngåelig.

Det er Oleksіj Arestovych, rådgiver for president Zelenskiy, som har bekreftet at dette er tilfelle. Det skjedde i et nylig intervju med ISLND TV, som har blitt gjengitt av det ukrainske nyhetsbyrået Unian.

Ifølge Oleksіj Arestovych var det imidlertid en god grunn til at de valgte å ikke fortelle noe til landets innbyggere. De klarte ikke å rapportere det da de ønsket å unngå opprettelsen av 'altomfattende kaos'.

Faktisk mottok den ukrainske regjeringen troverdig informasjon om at Russland forberedte en invasjon allerede i desember i fjor, forklarte Arestovych i intervjuet. De var imidlertid ikke klar over når de russiske styrkene ville gå over grensen.

Selv om de ikke informerte innbyggerne i landet om den forestående invasjonen, begynte Ukraina å forberede sitt forsvar. Det betyr at de mobiliserte reservatet, holdt militære øvelser, samt koordinert samarbeid med lokale myndigheter.

Ukrainas regjering valgte å ikke fortelle ukrainske sivile at en krig var uunngåelig. Årsaken til dette er at det ble anslått på den tiden at det å bli informert om den forestående invasjonen ville føre til masseutvandring fra landet.

I intervjuet sa Arestovych at det ble anslått at mellom 8 og 12 millioner ville flykte fra landet, noe som resulterte i at viktige veier ble blokkert og forhindret den ukrainske hæren i å nå forsvarslinjene.

Hvis dette hadde skjedd, ville det ha vært til stor nytte for Russland, som opprinnelig hadde planer om en lynkrig.