Ukraina: Vi forbereder en stor offensiv

12/07/2022 07:41

Emma Sletta

Utland
Foto: Jon Gaede/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Jon Gaede/AP/Ritzau Scanpix
Ukraina forbereder seg på å gjenerobre tapt territorium.

Krigen i Ukraina fortsetter å rasere, og om en uke har den pågått i 5 måneder. De siste månedene har krigen gått over til utmattelseskrig sentrert rundt den østlige Donbas-regionen, der Russland akkurat nå har en ganske stor overtaket.

Ukraina har også trukket flere soldater ut av samme region for å unngå store tap. Men selv om ting ser dystre ut i Donbas, er det fornyet optimisme å finne om å gjenvinne områder sør i Ukraina.

Her har Russland blant annet blokkert flere havner, slik at mye korn ikke kunne eksporteres videre derfra. Men nå ønsker Ukraina å vinne tilbake deler av sør.

Ukrainas forsvarsminister Oleksii Reznikov har sagt at landets militære for tiden samler en 'million sterk' kampstyrke for å gjenerobre landområder i Sør-Ukraina.

Offensiven vil bli hjulpet av våpenleveransene som flere vestlige land bidrar med.

– Presidenten har gitt ordre til den øverste militærsjefen om å utarbeide planer. Så gjør generalstaben sitt forberedende arbeid, og sier at for å nå dette målet trenger vi XYZ. Dette er jobben min. Jeg skriver brev til kolleger i partnerland, generalene snakker om hvorfor vi trenger denne typen våpen, og så får vi de politiske beslutningene, sa Reznikov, ifølge CNN.

Ministeren la til at president Volodymyr Zelensky ga ordre om å gjenerobre kystområdene i sør, noe som er avgjørende for den ukrainske økonomien.

Reznikov sa også at Ukraina har en styrke på en million bestående av 700.000 soldater, mens de andre 300.000 kommer fra den ukrainske heimevernet, politiet og den greske styrken.

Reznikov la også til at han ønsker at NATO og partnere skal øke tempoet i våpenleveransene.

– Det var en lang prosess, halvannen måned, men vi fikk et resultat. Ukraina hadde væpnede styrker med tretti år gamle sovjetiske våpen. Vi endret dette på tre måneder. Men vi trenger mer, fort, for å redde livene til soldatene våre. Hver dag venter vi på howitzere, vi kan miste hundre soldater.