Utenriksminister: Nord-Korea gjennomfører første atomprøvesprengning på flere år

14/06/2022 19:20

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Regimet i Pyongyang fortsetter sine våpentester.

Nord-Korea, under Donald Trumps presidentskap, var på vei til bedre samarbeid med USA og Vesten. Regimet i Pyongyang ville de-eskalere sin våpenoppbygging, og da ville det lette sanksjonene Nord-Korea blir rammet av.

Det var en del av forhandlingene, som imidlertid ikke endte i noen offisiell avtale mellom de to landene.

Siden Joe Biden har dukket opp som USAs nye president, har utviklingen stoppet opp litt. I stedet har Nord-Korea trappet opp våpenprogrammet igjen.

Denne utviklingen når nå et nytt punkt. Nå sier Sør-Koreas utenriksminister Park Jin at Nord-Korea nettopp har avsluttet forberedelsene til en atomeksplosjon i et avsidesliggende område av landet.

Det vil være den syvende hendelsen av denne typen som Pyongyang gjennomfører, men den første siden 2017.

Det nordkoreanske militæret har gjennomført flere ballistiske våpenoppskytinger de siste månedene, men sluttet å gjøre det kort tid etter en termonukleær detonasjon.

Etterretningstjenestene i både Seoul og Washington DC frykter at det endrer seg og holder øye med tegn på at Kim Jong-Un har beordret testen av en atombombe.

Etter samtaler med USAs utenriksminister Antony Blinken i Washington sa Sør-Koreas utenriksminister Park Jin at Nord-Korea måtte betale en pris dersom de skulle velge å fortsette oppbyggingen. 

– Hvis Nord-Korea tar fatt på en ny atomprøvesprengning, tror jeg det bare vil styrke vår avskrekking og også internasjonale sanksjoner. Nord-Korea bør ombestemme seg og ta den riktige avgjørelsen.

UsAs utenriksminister kunngjorde også at de allerede forbereder seg på å mobilisere et svar til Pyongyang:

– Vi forbereder oss på all beredskap, dette i svært tett samordning med andre stater, og vi er forberedt på å gjøre både kortsiktige og langsiktige tilpasninger til vår militære posisjon.