Verdens eldste akvariefisk er over 80 år gammel: Det spiser den

27/01/2022 11:37

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Kanskje mat er nøkkelen til et langt liv?

Hvor gammel blir egentlig en fisk? Det er vanskelig å vite, men den sannsynligvis eldste akvariebaserte fisken har overlevd lengere enn flere mennesker.

Den australske lungefisk Methusalem kom til San Francisco, USA i 1938, og lever altså fortsatt. Hun er 1,2 meter lang.

Biologer ved California Academy of Sciences sagde, på Methuselah vejer 18 kilo.

Hun får "best mulig omsorg" og "trives forhåpentligvis" - men kan være "litt kresen" med maten sin.

Som en primitiv art med lunger og gjeller antas den australske lungefisken å være en evolusjonær kobling mellom fisk og amfibier.

Den australske lungefisken er en truet art, men museet har også to andre, som begge er yngre og antas å være i alderen 40- eller 50-tallet.

Methusalem liker å spise fersk fiken og er oppkalt etter den bibelske figuren Noahs bestefar, som angivelig levde til å være 969 år gammel.

Hennes første opptreden i San Francisco Chronicle var i 1947:

"Disse merkelige skapningene, med grønne skalaer som ligner friske artisjokkblader, er kjent av forskere som en mulig "manglende kobling" mellom land og akvatiske dyr."

Den tidligere eldste australske lungefisken som er registrert var på Shedd Aquarium i Chicago - men døde i 2017 i en alder av 95 år.

"Som standard er Methuselah den eldste," sa Allan Jan, seniorbiolog ved California Academy of Sciences og fiskens keeper.

Methusalems omsorgspersoner mener at fisken er en kvinne, selv om det er vanskelig å bestemme artens kjønn uten å gjennomføre en risikabel blodprøve.

Akademiet planlegger å sende et lite utvalg av finnen sin til forskere i Australia, som vil prøve å bekrefte kjønnet og bestemme fiskens eksakte alder.

Jan sa, ifølge Sky News-at Methuselah liker å bli gnidd på ryggen og magen og har en "myk" personlighet.

Han la til:

" Jeg sier til mine frivillige, late som hun er en undervanns valp, veldig myk, mild, men selvfølgelig vil hun få et plutselige energianfall hvis hun blir skremt."