Verdens eldste levende person har hatt bursdag. Så gammel ble hun

04/01/2022 08:54

Emma Sletta

Utland
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Den eldste levende personen har nettopp hatt bursdag, og hun er nå veldig nær et skarpt hjørne.

Enda et år har gått, og japanske Kane Tanaka har blitt enda et år eldre som oss alle. Bursdagen hennes er imidlertid litt mer spesiell enn gjennomsnittet, da hun fylte 119 den 2. Januar og er dermed stadig den ældste nålevende personen i verden.

Tanaka ble født i 1903.  Samme år som motoriserte busser begynte å erstatte hestedrevne vogner i Paris, samme år som den norske regjeringen avviste et forslag om å stemme på kvinner, samme år som brødrene Wright lykkes på verdens første flytur, og samme år som elementet polonium blir oppdaget av Marie og Pierre Curie.

Hun feiret bursdagen sin på sykehjemmet i Fukuoka-prefekturet i det sørvestlige Japan, hvor hun bor, og ifølge hennes familiemedlemmer har hun en klar forventning om å treffe det skarpe hjørnet; 120 år.

Hvis hun klarer å leve et år til og være 120 år gammel, er hun bare den andre personen i verden som noen gang har vært eldre enn 120 år. Den eneste som har gjort det akkurat nå er franske Jeanne Calment, som også har verdensrekorden som den eldste personen som noen gang har levd. Hun fylte 122 år og døde i 1997.

I desember døde kinesiske Alimihan Sqyiti- som hevdet å være 135 - men dette er ikke internasjonalt bekreftet.

Spør du Tanakas familie, er det en god sjanse for at hun klarer seg. – Jeg vil gjerne gratulere henne personlig snart. Jeg håper hun holder seg frisk og har det gøy hver dag etter hvert som hun blir eldre, sier en av barnebarna, 62 år gamle Eiji.

Tanaka er det syvende søsken av ni og bor i Japan. Her giftet hun seg da hun var 19 og åpnet en nudlebutikk etter at mannen og eldste sønnen gikk i krig i den andre sino-japanske krigen, som begynte i 1937.

Når hun ser på hennes levevaner, er hemmeligheten til et langt liv tydelig avslapning og sukker, da hun tilbringer mesteparten av tiden forvirret, spiser sjokolade og drikker brus.

Om hun kommer til 120 år, får vi se om et års tid, og så mangler hun også 'bare' 531 dager akkurat nå for å slå Calment av pinnen som den eldste personen som noen gang har levd.