Verdensstjerne raser over skyting i USA: "Vi starter med lover som redder uskyldige liv"

08/06/2022 12:11

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De siste skytingene har nok en gang satt fyr på debatten om amerikanske våpenlover.

I USA, siden 15 desember 1791, har retten til å bære våpen blitt holdt. Andre tillegg til USAs grunnlov.

Det er derfor en veldig gammel sivil rett. Problemet med denne rettigheten er at USA i mange år også har utholdt voldelige skytinger, vanligvis i offentlige institusjoner som skoler.

Det er vanskelig å forhindre med gjeldende lovgivning, fordi hvem som helst kan kjøpe et dødelig våpen der uten en tidligere bakgrunnssjekk.

De voldelige skytingene de siste ukene har imidlertid, for gud vet, satt fyr på debatten rundt våpenlover.

En av dem som nå har valgt å blande seg inn i debatten, er den verdenskjente og prisbelønte skuespilleren Matthew McConaughey, som blant annet har vunnet en Oscar.

Så, på tirsdag, gikk han opp på podiet da han fikk gulvet på en pressebriefing i Det hvite hus i Washington. Og der USAs president Joe Biden pleide å stå og levere politiske budskap, kom Oscar-vinneren nå med en utvetydig uttalelse til amerikanske politikere.

Han kom med en følelsesladet bønn til Kongressen om å endre våpenlover i kjølvannet av skoleskytingen i Uvalde, Texas, der 19 barn og to lærere ble skutt og drept. Det er også her skuespilleren ble født og oppvokst.

– Vi starter med å få tapet av disse livene til å bety noe. Vi starter med lover som redder uskyldige liv og ikke krenker våre rettigheter til å eie og bære våpen, sa McConaughey ifølge Berlingske.

Skuespilleren sa i sin tale at han og hans kone, Camila Alves, har tilbrakt mesteparten av forrige uke med familiene til de som ble drept i hjembyen Uvalde, Texas.

Han viste bilder av de drepte barnas kunstverk, og så satt kona Camila Alves med et par grønne Converse-sko i armene.

Men det var ikke en tilfeldig sko. Skoene tilhørte en jente som mistet livet den dagen på Robb Barneskole da en 18 år gammel skytter skjøt og drepte 19 barn og to lærere med en AR-15 rifle.

"Dette er de samme grønne Converse-skoene hun brukte hver dag som viste seg å være det eneste klare beviset som kunne identifisere henne etter skytingen," sa McConaughey.

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.