Vil hjelpe sivile: Militære utsender overlevelsesguide

13/04/2022 11:37

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Guiden er ment til å hjelpe sivile i en krigssituasjon.

Det er ikke bare i den ukrainske befolkningen at det for øyeblikket er en nesten panikkstemning.

Like øst for Kina ligger øystaten Taiwan, som også frykter en invasjon - bare fra Kina og ikke Russland. Taiwan har tidligere tilhørt Kina, men har vært en uavhengig stat siden 1949.

Fra den kinesiske siden er det imidlertid et veldig stort ønske om å inkludere Taiwan som en del av Kina, og derfor har den militære aktiviteten rundt Taiwan de siste årene økt med blant annet jegerfly i luften og skip til sjøs.

Frykten for en invasjon er nå så stor at det taiwanske militæret har skapt en regelmessig overlevelsesguide til Taiwans sivile befolkning i tilfelle en invasjon.

Guiden kommer dog i kjølvannet av situasjonen i Ukraina.

Taiwans guide beskriver hvordan du finner bombehytte via smarttelefonapper, vann og matforsyninger, samt tips for å forberede førstehjelpsutstyr.

Den bruker tegneserier og bilder med tips for å overleve et militært angrep, for eksempel hvordan man skiller luftangrep sirener og måter å beskytte seg mot raketter.

– Vi gir informasjon om hvordan borgere skal reagere i en militær krise og mulige katastrofer som kommer, sier Liu Tai-yi, en tjenestemann fra departementets all-out forsvarsmobiliseringsenhet, til Sky News.

Det ville muliggjøre sikkerhetsberedskap og hjelpe folk til å overleve, sa han, og la til at det ville bli ytterligere oppdatert med lokalisert informasjon om steder med tilfluktsrom, sykehus og butikker for daglige behov.

President Tsai Ing-wen har gjentatte ganger lovet å forsvare landet og føre tilsyn med et bredt moderniseringsprogram for å gjøre landets styrker mer mobile og vanskeligere å angripe.