Zelenskiy advarer: Global matkrise er rett rundt hjørnet

11/05/2022 10:52

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ukraineren kommer igjen med en advarsel.

Krigen i Ukraina har allerede fått store konsekvenser for både det ukrainske folket og resten av verden, spesielt Europa. Nabolandene har måttet forholde seg til en stor og plutselig strøm av flyktninger, inflasjonen har gått amok, særlig ettersom produksjonen av matolje og korn har blitt vanskelig å føre ut av havnene ut til Svartehavet.

De har blitt blokkert av Russland. Og det får nå Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy til å advare mot en global matkrise.

Han oppfordrer derfor verdenssamfunnet til å iverksette tiltak og få slutt på Russlands blokade av ukrainske havner, slik at landets eksport av blant annet hvete, mais, bygg og solsikkeolje kan gjenopptas igjen.

«For første gang på flere tiår er det ingen vanlig bevegelse i handelsflåten, ingen vanlig havn som opererer i Odesa. Det har sannsynligvis ikke skjedd i Odesa siden andre verdenskrig,» sa Zelensky.

«Uten vår landbrukseksport er dusinvis av land i forskjellige deler av verden allerede på randen av matmangel. Og snart kan situasjonen bli rett og slett farlig. Dette er en direkte konsekvens av russisk aggresjon som bare kan overvinnes sammen.»

Mandag ble Odesa truffet av flere russiske raketter.

En person ble drept og fem skadd da syv raketter traff et kjøpesenter og depot i Odesa, opplyser Ukrainas væpnede styrker.