Zelenskyj advarer: "Hvis NATO ikke gjør dette, vil russerne angripe dere."

14/03/2022 08:30

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Presidenten tror det bare er et tidsspørsmål.

NATOs medlemsland risikerer å bli rammet av russiske angrep med mindre forsvarsalliansen stenger luftrommet over Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarte om dette i en videotale natt til mandag, ifølge Ritzau.

«Hvis du ikke stenger himmelen, er det bare et tidsspørsmål før russiske raketter treffer ditt territorium, NATO-territorium», står det i videoen, ifølge Berlingske.

Luftrommet er stengt over Russland, noe som blant annet betyr at alle charterflyvninger ikke kan fly over russisk luftrom.

Konflikten fortsetter å løpe høyt i Ukraina, hvor det daglig er kamper mellom ukrainske og russiske tropper.

På søndag bombet Russland for første gang nær Lviv og EU.

Russiske luftangrep rammet militærbasen Ukrainas internasjonale senter for freds- og sikkerhetstjeneste i Javoriv, om lag 25 kilometer fra Polen - som både er medlem av EU og NATO.

Den ukrainske militærbasen i Javoriv har ved flere anledninger gitt grunnlag for felles treningsoppdrag mellom Ukrainas hær og NATO, inkludert så sent som i februar, da amerikanske styrker var på besøk for å trene ukrainerne til å forsvare seg i tilfelle en russisk invasjon.

Basen ble truffet av åtte raketter, skrev Ukrainas væpnede styrker på Twitter, akkurat som Lvivs ordfører, Andrei Sadovij, også har bekreftet at angrepet har funnet sted.

På denne måten er konflikten nå virkelig nær EU og NATO-territoriet.

Så det krever ikke en spesielt stor feil å treffe et område som utvilsomt vil åpne tredje verdenskrig.