18 år gamle Mandy forsvant mens hun gikk tur med hunden sin: 30 år senere er saken oppklart

14/10/2023 10:00

Sofie

Viralt
Foto: Privat
Foto: Privat
18 år gamle Mandy Stavik var ute og jogget med hunden sin, Kyra, i Washington, USA. Kyra kom hjem alene uten eieren sin. Tre dager senere ble Mandys kropp funnet. Men det måtte gå 30 år før drapssaken ble oppklart.

Mandys kropp ble funnet i en elv bare noen få kilometer fra huset hennes. Hun hadde druknet og kroppen hennes viste tegn til å ha blitt seksuelt misbrukt før hun døde.

Politiet hadde ingen spor. De tok DNA-prøver fra flere menn i nærmiljøet, men de fikk ikke treff. Politiet etterforsket saken i flere år uten resultat. Bare 30 år senere.

Endret hele lokalsamfunnet

Kim Wagner var 19 år gammel og jobbet som kurer på Acme i Washington i 1989 da Mandy forsvant. Hun husker redselen som spredte seg gjennom lokalsamfunnet.

"Det påvirket meg. Det var første gang noe virkelig skummelt skjedde," sa hun til ABC News.

«Det endret alles perspektiv på vårt lille hjørne av verden. Det kan være naboen din. Vi visste ikke, fortsatte hun. I 2013 ble saken gjenåpnet og Kim ble kontaktet av politiet.

Kim jobbet nå på et bakeri, og politiet var interessert i en av kollegene hennes, Timothy Bass.

Et rødt flagg

Da Mandy ble drept, bodde Timothy bare noen få hus unna Mandy. Rett etter drapet flyttet han. Da politiet tok opp saken igjen, dro de hjem til ham for å stille noen spørsmål om Mandy.

Da hevdet han at han ikke en gang husket navnet på jenta som var blitt drept. "Det var definitivt et rødt flagg for meg, som indikerer at han løy," sier kriminalbetjent Kevin Bowhay.

Ville ikke blande seg inn

Men Kim på bakeriet ville ikke være med på noe og syntes det var ubehagelig å nevne en av kollegene hennes. Uten å vite hvilken sak politiet etterforsket, henviste hun dem til personalavdelingen. Der ebbet saken ut i intet.

Flere år senere snakket Kim tilfeldigvis med mannen sin om Mandys drap og at kollegaen Timothy hadde bodd i nærheten. Så gikk et lys for Kim. Det var derfor politiet hadde ønsket å samarbeide med henne.

Neste gang hun så etterforskeren, tok hun ham med inn på kontoret sitt og sa at hun ville hjelpe dem. Hun tilbød seg å få noe de kunne teste hans DNA på.

DNA-match

En dag så hun Timothy drikke vann fra en vannkjøler på arbeidsplassen. Deretter kastet han plastkoppen i søppelbøtta ved siden av. Kim tok koppen og ga den til politiet.

Det var en kamp. I mai 2019 ble Timothy Bass funnet skyldig i Mandys drap. Han ble dømt til 27 års fengsel.

Nedenfor kan du se en rapport om saken: