3-årige Jakob var nære å miste tærne på stranden - nå advarer moren hans Katja andre mødre

07/06/2017 14:15

Anniken Hauge

Viralt
Foto: Katja Wichmann
Foto: Katja Wichmann
På en skjebnesvanger sommerdag brant treårige Jakob Wichmann sine små føtter på stranden. Nå advarer moren hans om den farlige vanen som har satt evig spor på sønnens føtter.

Det var en flott sommerdag i slutten av august 2013, da familien Wichmann var på stranden ved Veddelev litt utenfor Roskilde i Danmark.

Her søker familien ofte tilflukt for å leke på lekeplassen og leke i strandkanten ved Roskilde Fjord. Men på et øyeblikk endret den gode stemningen seg til frykt, panikk og gråt. 

- Foran lekeplassen løp han på noe sand, og så ser jeg plutselig at han blir stående og og begynner å hyle. Man ser da hvordan huden på føttene hans begynner å skrelle av, sier Katja Wichmann til Dagens.no.

Den treårige gutten hadde tråkket rett ned på det varme kullet fra en grill. Kullet hadde gjemt seg under sanden og forbrent de små føttene hans raskt. Familien fikk det deretter travelt med å komme seg til legevakten. 

På sykehuset ble Jakob Wichmann behandle i et spesilet dusjrom, hvor føttene ble nedkjølt med vann. Men det hjalp bare litt, og da guttens skrik fortsatte, måtte legene forberede moren på det verst tenkelige utfall. 

- På et tidspunkt kom det en reservelege inn for å si at de må forberede meg på det verste, at det ikke er sikkert at de kan få liv i de små tærne igjen. Så besvimer jeg sittende, da det går opp for meg at dette kan gjøre ham invalid, sier Katja Wichmann til Dagens.no.

Det lykkes legene å få liv i Jakob Wichmanns tær, men det påfølgende året bød på tøff gjenopptrening og flere operasjoner hvor legene flyttet hud fra guttens lår til føttene.  

I dag er det snart fire år siden ulykken inntraff. Den nå syvårige Jakob Wichmann har ingen varige mén etter ulykken, men arrene vil være der for alltid. 

- Heldigvis forbinder ikke Jakob ild og bål med noe skummelt. Han var den første til å selv be om å tenne opp et bål i hagen hjemme sommeren året etter, sier Katja Wichmann til Dagens.no.

Legene var i tvil om de kunne få liv i guttens tær igjen. Foto: Katja Wichmann

Slik så Jakobs føtter ut få uker etter ulykken. Foto: Katja Wichmann

Derfor advarer hun nå folk og besøkende vpå stranden om ikke å grave grillkullet ned, men å slukke det med vann så man unngår disse voldsomme konsekvensene.

- Han var nære å miste tærne og må leve med arrene resten av livet.  Han har det - på tross av arrene - bare bra i dag og er en glad syvåring med styr på motorikken og fysikken. Men det kunne fort endt helt annerledes, advarer Katja Wichmann på Facebook.

I dag bærer Jakob fortsatt arrene fra den grusomme ulykken i 2013. Foto: Katja Wichmann

Les hele Katja Wichmanns advarsel nedenfor.