5 år gammel gutt ble sparket av fotballaget: Årsaken bak det får internett til å koke

12/09/2023 23:30

Emma Sletta

Viralt
Foto: Privat
Foto: Privat
Da moren hørte årsaken, kom hun opp i det røde feltet.

Barneidrett skal først og fremst handle om moro, fellesskap og å lære de grunnleggende ferdighetene i å drive idrett. Det er en filosofi som mange foreldre og eksperter deler. Men noen steder begynner du å differensiere etter talent fra en veldig tidlig alder.

Senest har det oppstått en kontrovers i Storbritannia, der en fem år gammel gutt ble sparket ut av en fotballklubb på grunn av manglende ferdigheter.

«Takk for at du deltok. Vi har som kjent evaluert barna for å se hvem som kommer med på laget til neste sesong. Dessverre har ikke barnet ditt klart det. Hvis du har spørsmål, er du velkommen til å kontakte klubben.» Var meldingen som tikket inn på tekstmeldinger fra mamma Lindsey.

Historien om lille Archie, som ble fortalt at han «ikke var god nok» til å fortsette på fotballaget, har skapt både forbauselse og debatt. Hans mor, Lindsey, delte den smertefulle avgjørelsen med offentligheten og har stilt spørsmål ved om det er rettferdig å skille barn basert på deres fotballtalent allerede i en alder av fem år.

Foto: Privat

– Det blir feil å skille dem etter talent i denne alderen. De er fem år gamle, og det skal bare være gøy, sier Lindsey til Mirror. Hun mener barn i denne alderen bør ha mulighet til å utforske sporten uten bekymring for prestasjon eller konkurranse.

I tillegg er det spørsmål om det er rettferdig å vurdere fotballtalenter så tidlig i livet. – Mye kan endre seg etter fem, påpekte hun.

Lindsey deler bekymringen for at en tidlig og negativ opplevelse av sporten kan motvirke barn fra å engasjere seg i fysisk aktivitet og i stedet holde dem innendørs foran skjermene.

I tillegg til å utfordre beslutningen om å ekskludere sønnen fra fotballskolen, har Lindsey også reist spørsmålet om det er tidlig å ta i bruk en slik selektiv tilnærming til barneidrett. Denne diskusjonen har spredt seg til et bredere spekter, og mange foreldre og eksperter deler hennes bekymring for at tidlig utvelgelse kan skape unødvendig prestasjonspress og frata barn muligheten til å utforske sporten med glede og nysgjerrighet.