5-sekunders reglen: Er det sant eller en myte?

16/03/2024 23:00

Emma

Viralt
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange har benyttet seg av «regelen».

Mange av oss har prøvd å gå og spise litt deilig mat, bare for øyeblikket etter å ha stått med store øyne og sett på måltidet som nettopp har havnet på bakken.

I den situasjonen vil mange av oss ha en tendens til å plukke den opp, børste bort den verste skitten og fortsette å spise. Det er tross alt 5-sekundersregelen.

5-sekundersregelen er en populær, men vitenskapelig omstridt antagelse som sier at mat som har falt på gulvet fortsatt kan betraktes som trygg å spise hvis den plukkes opp innen fem sekunder.

Forskerne Paul Dawson, Brian Sheldon samt Donald Schaffner har undersøkt de potensielle risikoene ved å følge denne regelen. Forskningen deres tyder på at det ikke er sikkert når det gjelder overføring av bakterier og patogener fra gulv til mat. En studie fremhevet hvordan fuktigheten i maten og rensligheten av overflaten spiller en kritisk rolle i hvor mye og hvor raskt bakterier kan overføres.

Det skriver bonappetit.

Interessant nok viste det seg at våtere matvarer som vannmelon nesten umiddelbart kan samle 100% av bakteriene fra en overflate.

Videre advarer eksperter om at verken støvsuging eller feiing er nok til å eliminere bakterier fra gulv - bare riktig desinfeksjon kan oppnå dette. Selv om noen matbårne patogener kan ødelegges ved riktig matlaging, er det ingen garanti, og visse typer mat, som frukt og grønnsaker, kan ikke alltid "vaskes rene" etter et utilsiktet fall.

Så mens noen kan velge å leve farlig med en cashewnøtt eller to, anbefaler eksperter generelt å kaste mat som har falt på gulvet som et forsiktighetstiltak.

"Bedre å være trygg enn trist," som visdommen til tidligere generasjoner går, ser ut til å holde sant, spesielt når det gjelder å spise mat fra gulvet. Tross alt er sikkerheten og helsen til måltidene våre viktigere enn et øyeblikk av bekvemmelighet.

Dette støttes også av WHO, som også skriver at mat ikke kan spises etter 5 sekunder på gulvet.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.