Advarsel: Kaffe gjør flere syke

10/10/2023 18:00

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For mer enn to tredjedeler av nordmenn er kaffe en fast del av hverdagen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Den intense, velduftende og oppkvikkende drikken er for mange en integrert del av deres daglige rutine og livsstil.

På verdensbasis nyter vi opptil tre milliarder kopper kaffe hver dag. Kaffeproduksjon har imidlertid blitt en økende bekymring med negative konsekvenser for både mennesker og miljø.

De siste årene har kaffeplantene opplevd økende angrep fra insekter, bakterier og sopp. Dette er fordi kaffe i økende grad har blitt dyrket som en enkelt avling siden 1990-tallet og kan bli forverret av klimaendringer.

Spesielt på de store kaffegårdene har dette gitt økt bruk av sprøytemidler, som er bøndenes primære forsvar mot uønskede skadedyr.

I Brasil, verdens største kaffeprodusent og den største forbrukeren av plantevernmidler, har bruken av kjemiske sprøytemidler i landbruket økt med hele 190 % på et tiår.

Det er anslått at det brukes rundt 38 millioner kilo sprøytemidler årlig i brasiliansk kaffeproduksjon. Denne informasjonen kommer fra en pressemelding fra Københavns Universitet.

Siden 2019 har 475 nye plantevernmidler blitt godkjent i Brasil, mer enn en tredjedel av disse er ikke godkjent i EU på grunn av deres giftighet.

"Problemet er at det i økende grad rapporteres om sprøytemiddelforurensning i grunnvann og økosystemer, samt skadevirkninger på dyr og mennesker i kaffeproduserende områder. Dette spenner fra hudsykdommer og luftveisproblemer til høyt blodtrykk, organskader, kreft og hjerte- og karsykdommer. Alt dette er trolig direkte knyttet til bruk av sprøytemidler i kaffeproduksjon, sier Athina Koutouleas, stipendiat ved Institutt for geovitenskap og naturforvaltning.

"Hvis vi ønsker å fortsette å nyte morgenkaffen vår i fremtiden, er det nødvendig å endre vår tilnærming til kaffeproduksjon. Plantevernmidler kan gi kaffebøndene umiddelbare fordeler, siden de er effektive mot skadedyr og plantesykdommer. vi skader både miljøet og folkehelsen," sier Athina Koutouleas.

Ulike strategier

Forskere peker på ulike bærekraftige alternativer til de tradisjonelle kjemikaliene. En av disse tilnærmingene er dyrkbar skogbruk, hvor avlinger og trær dyrkes sammen i de samme områdene. Denne metoden bringer dyrking tilbake til de opprinnelige røttene til kaffe.

I tillegg foreslår forskerne økt bruk av biologisk bekjempelse, der naturlige fiender som bakterier, sopp og insekter blir introdusert i felten i stedet for kjemiske sprøytemidler. Den tredje mulige tilnærmingen fremhevet av forskerne er en ny genomisk teknikk kalt RNA-interferens.

Her sprayes RNA-molekyler på avlingene, noe som deaktiverer vitale gener i skadedyr som angriper avlingene. En av fordelene med denne teknikken er at den kun påvirker skadedyrene og brytes raskt ned i miljøet. Teknikken er testet på flere avlinger, men ennå ikke på kaffe.

Problembarna er storbøndene

Problemet gjelder først og fremst de store kaffefarmene, da mellom 70 og 95 % av verdens kaffebønder er småskalabønder med mindre enn fem hektar jord. De fleste av dem bruker ikke sprøytemidler og driver allerede til en viss grad åkerskogbruk.

Resten er storskalabønder, først og fremst i Brasil og Vietnam, og de står for en betydelig del av den globale produksjonen. De er hovedproblemet, ifølge Athina Koutouleas.