Bonde er i ferd med å flytte høyballer i låven da han gjør et sjeldent funn

16/08/2017 19:45

Anniken Hauge

Viralt
Foto: Donal Sheehan
Foto: Donal Sheehan
Et uventet funn.

En bonde fra Fermoy i Irland fikk seg en overraskelse da han flyttet noen høyballer i stallen sin. 

Selv om det alltid er en risiko for at det finnes små skadedyr mellom ballene, så var det verken mus eller rotter bonden fant i stallen. Derimot gjemte det seg tre små ugleunger. 

Det skriver Independent.

Etter funnet av de små ungene kontaktet bonden Birdwatch Ireland. Donal Sheehan fra organisasjonen besøkte bonden etter samtalen, og rådet ham til å sette høyballene på plass igjen så de små ungene kan vokse i fred og ro. 

Donal Sheehan vurderte at ungene er rundt tre til fire uker gamle, og han forventer at de er klare til å forlate skjulestedet sitt om få uker. Skjulestedet som moren har valgt til de små ungene sine er aboslutt ikke sted som enhver uglemor velger. 

- Høyballene er stablet oppå hverandre i fire lag, og ungene har gjemt seg nederst. Det er usedvanlig å finne ugler mellom høyballer, da de foretrekker å holde til å nedlagt skorsten eller hule trær, sier Donal Sheehan.

 

Moren til ungene holder seg for det meste til et tre i nærheten av ungene sine, og når de gir lyd fra seg drar hun på jakt for å finne føde til de. 

Det er blant annet mus og rotter den voksne uglen forer ungene sine med. Og det er dyr som hun lett kan finne i de landlige omgivelsene. Men det er ikke helt ufarlig, advarer Donal Sheehan: 

- Hvis gnagerne har spist gift, blir de desorienterte og dermed lettere for ugler og andre fugler å fange. Men det betyr også at fuglene spiser gift.

Noen bønder bruker rottegift for å holde skadedyrene unna, og det går utover fuglene. Flere ugler i låver dør på grunn av rottegift, og derfor fraråder Birdwatch Ireland bønder fra å bruke rottegift for å holde mus og rotter unna stallen. 

De tre små ugleungene er blitt utstyrt med en ring på bena og inngår derfor i Birdwatch Irelands database.