Han finner kullsorte egg i hønsehuset sitt - alle blir målløse da eggene klekker

14/02/2017

Anniken Hauge

Viralt
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Den sjeldne hønserasen Ayam Cemani legger fantastisk flotte egg.

Hvilken farge har en høne? 

Noen er hvite, andre er brune, og de mest alminnelige hønserasene plasserer seg et sted midt mellom de fargene. Kanskje har du også sett en sort hane med prikker eller et par sorte fjær. 

Men du har garantert aldri sett den utrolig fascinerende hønserasen som gjemmer seg inni disse sorte eggene.

Rasen heter Ayam Cemani og stammer opprinnelig fra Indonesia, hvor sorte høns alltid har vært forbundet med overtro og mystiske krefter. 

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Hønserasen ble ført til Europa i 1998 av den nederlandske hønseavleren Jan Steverink. 

Høns fra Indonesia er sorte hele veien gjennom. De har sorte fjær, sorte knokler, sorte organer, sort munn og svelg - og det er visstnok påstatt at blodet også er sort. Det er riktignok ikke sant, selv om rasen har usedvanlig mørkt blod i årene. 

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Den sorte fargen kommer av en genetisk mutasjon som medfører fibromelanosis, noe som er helt uskadelig for hønens helse. Genmutasjonen skjer allerede i fosteret, og derfor er de sorte hønene allerede helt sorte når de klekker ut av egget, skriver LittleThings.com

Foto: Facebook

Foto: Facebook


Her i Norge tilhører Ayam Cemani sjeldenhetene, men Bolvik Gård i Skien fikk i mars 2015 tre stykker fra Sverige. 
Målet er at de skal vokse seg store og fine, og få flotte avkom etterhvert. På Facebook-siden til gården er det tydelig interesse fra folk som ønsker å kjøpe kyllinger og rugegg.

I følge indonesisk overtro er det et sant statussymbol å eie en slik høne, og det skal visstnok gi lykke og velstand.

 

 

 

Læs også:

Bestemor 57: Starter med OnlyFans for å betale husleie Viktoria Winslow har slått seg sammen med datteren Zoe for å starte med OnlyFans.
"Farmen kjendis" skaper sterke reaksjoner: Produksjonen bryter loven Årets "Farmen kjendis" har gitt mange dramatiske og minneverdige øyeblikk.